Srijeda, 8. svibnja 2024.
Home aem Koprivnički park i glavni trg dobivaju novo ruho, a mi vam donosimo kako su izgledali kroz povijest

Koprivnički park i glavni trg dobivaju novo ruho, a mi vam donosimo kako su izgledali kroz povijest

0
Koprivnički park i glavni trg dobivaju novo ruho, a mi vam donosimo kako su izgledali kroz povijest
Snimio Marko Posavec (arhiva).
Nakon višegodišnjih najava uređenja središta Koprivnice, čini se da se konačno približio i taj trenutak. Iz Gradske uprave zaredale su najave o uređenju glavnog gradskog trga, gradskog parka i igrališta Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’.

Prvi će na red doći gradski park čija revitalizacija počinje na proljeće. Što planiraju, rekao nam je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić: — Imamo jednu fantastičnu prednost u odnosu na ostale gradove u Republici Hrvatskoj, a to je da imamo prekrasan park u centru grada spojen sa središnjim trgom. Odlučili smo da ga uz rekonstrukciju Zrinskog trga osvježimo, da pomaknemo standarde urbane opreme, da se poigramo s osvijetljenjem i da naš park dobije jedan novi štih i vrijednost za sljedećih deset, petnaest godina — najavio je Jakšić.

U Gradskoj upravi nadaju se da će park u novom ruhu zasjati za Praznik rada te da će do tada biti obnovljene staze te postavljene nove klupe, koševi za smeće i rasvjeta. A uz najavu o uređenju parka veže se i uređenje igrališta kod obližnje osnovne škole, kaže Jakšić: — Tu moramo naglasiti da nam je cilj da na igralištu Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ nikne jedno od najmodernijih školskih igrališta koje će moći koristiti i djeca koja polaze tu školu, ali i svi drugi građani Koprivnice.

Igralište OŠ Antun Nemčić Gostovinski. Snimio Marko Posavec.
Igralište OŠ Antun Nemčić Gostovinski. Snimio Marko Posavec.

Što će točno sadržavati to, prema Jakšićevim riječima, jedno od najmodernijih školskih igrališta, u Gradskoj upravi još ne znaju. Trenutno proučavaju potencijalne podloge, rekvizite i moguće popratne sadržaje koji će se tamo naći, ali ono što sa sigurnošću tvrde jest da će tamo niknuti reprezentativna sportska točka. Vrijedno je spomenuti i da će na inicijativu ravnateljice škole Gordane Gazdić Buhanec u parku između škole i Domoljuba niknuti i botanički vrt.

A iduće jeseni, nakon što na njemu završe sve ljetne aktivnosti i programi, počinje obnova glavnog gradskog trga. Rekonstrukcija će krenuti s Jelačićevog i nastaviti na Zrinskom trgu, a obuhvaćat će zamjenu dotrajalih podzemnih instalacija i estetsko uljepšavanje. Za one koji pamte najave o izgradnji podzemne garaže ispod središnjeg gradskog trga, možemo ponoviti Jakšićeve riječi da od toga neće biti ništa.

Ilustracija.
Ilustracija.
Pogled u prošlost: Tri velike obljetnice koprivničkog parka

Uoči najavljenih uređenja odlučili smo se prisjetiti kako su se kroz povijest razvijali i izgledali koprivnički glavni gradski trg i gradski park, a zanimljivo je da se njihova rekonstrukcija priprema na tri velike obljetnice.

Prije točno 160 godina, 1856., kotarski predstojnik Grigorije Roksandić, umirovljeni krajiški časnik, uz sjeverni gradski opkop dao je posaditi dvije aleje javora. — Taj isti čovjek je sedam godina poslije toga zasadio i zapadni dio opkopa. Sjeverni dio opkopa je dio uz Zrinski trg i to je posječeno, a zapadni drvored uz današnju Nemčićevu ulicu i danas postoji — priča nam koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić.

Drvoredi javora kasnije su poslužili gradskom vrtlaru Dragutinu Ruhlu za postupno oblikovanje današnjeg izgleda parka na prostoru srušenog i poravnatog sjeverozapadnog dijela koprivničke utvrde. To nas dovodi do druge velike obljetnice: 125 godina otkako je posađena glavnina današnjeg koprivničkog gradskog parka. — Ruhl je na svojoj dužnosti bio punih četrdeset godina i njega nazivamo tvorcem koprivničkog gradskog parka. Baš zato jer je dugo radio kao vrtlar u gradskom parku mogao je napraviti jednu ideju kako će se sve to skupa razvijati. Pod njegovim vodstvom, između 1891. i 1893. godine, posađen je najveći dio parka — kaže Petrić.

Parku kakvog danas znamo nedostajao je još samo paviljon koji je tamo svoje mjesto pronašao prije točno 120 godina, 1896. — Na osnovu toga, nakon što je on bio postavljen, od njega se granaju sve one staze i ide nova organizacija prostora — rekao nam je koprivnički povjesničar.

Što se pak tiče glavnog gradskog trga, profesor Petrić kaže da i uz njega ove godine vežemo jednu važnu obljetnicu. — Današnje ime Zrinski trg dobio je prije 150 godina, 1866., i to na 300. obljetnicu Sigetske bitke. Koprivničanci su tim povodom svoj središnji gradski trg nazvali Zrinski trg i važno je spomenuti da Koprivnica spada među rijetke hrvatske gradove koji su u tim vremenima po Nikoli Šubiću Zrinskom nazvali svoj trg — kaže Petrić.

Trg je formiran u 17. stoljeću. — Funkciju glavnog tržnog prostora imala je Esterova ulica, a nakon toga jedno kratko vrijeme i Svilarska ulica koja se tada zvala “Mala ulica pri pijacu”. Taj pijac je bio čisti prostor jer se u vrijeme koprivničke utvrde tu nisu smjele graditi kuće da postoji prostor puškometa i da se neprijatelj ne može tu pozicionirati. Na tom praznom prostoru su ljudi počeli trgovati i kasnije, između 1659. i 1700.godine, graditi svoje kuće. Tad imamo formiran glavni trg. Normalno, s jedne strane su kuće, a s druge strane je park jer su tu bili gradski bedemi na čijem mjestu je kasnije nastao park. Tako da mi danas imamo trg koji je otvoren na drugu stranu i kakvog nema nigdje u Hrvatskoj. To je jedna specifičnost da su park i trg jedna cjelina, zajedno s Nemčićevom koja se također formira u to vrijeme — zaključuje Petrić.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori