Petak, 17. svibnja 2024.
Home aem FOTO 23. rođendan županije proslavljen uz čvrste poruke protiv njihovog ukidanja

FOTO 23. rođendan županije proslavljen uz čvrste poruke protiv njihovog ukidanja

1
FOTO 23. rođendan županije proslavljen uz čvrste poruke protiv njihovog ukidanja
Snimio Marko Posavec.
Svečanom sjednicom Županijske skupštine u koprivničkom Domoljubu proslavljena je 23. obljetnica utemeljenja Koprivničko-križevačke županije.

Da se naša županija ima čime pohvaliti istakli su svi govornici, posebice župan Darko Koren. Uz isticanje konkretnih brojki koje pokazuju da županijska uprava vodi brigu o ravnomjernom razvoju cijelog županijskog prostora i zadovoljavanju životnih potreba ovdašnjih žitelja, Koren je zaključio: – Latinska poslovica kaže: Nije da se ne usuđujemo jer je teško već je teško jer se ne usuđujemo. I upravo su me ove riječi potakle da se usudim ovu županiju, bez obzira na težinu čekanja, učiniti vrijednom tradicije, vrijednom konkurentnog gospodarstva i visokog životnog standarda, ali prije svega županiju po mjeri čovjeka.

Iako je prigoda bila svečarska, najglasnije i najjasnije su bile poruke protiv ukidanja županija. Temu je načela predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić koja smatra da je postojeći ustroj najbolji model za ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske: – Svjesni smo da je u nekim segmentima lokalne i regionalne samouprave potrebna određena racionalizacija i reorganizacija, ali nikako regionalizacija s nekoliko regionalnih centara koja je kao ideja, kao što vidimo, stalno prisutna u nekim političkim opcijama i koja bi vodila u novu centralizaciju. Centralizacijom institucija u nekoliko regionalnih centara bitno bi se smanjila dostupnost građanima i povećali njihovi troškovi prilikom obavljanja različitih poslova i njihovih potreba.

Rupčić je u emotivnom završetku svog govora izrazila nadu da će se poboljšanjem gospodarskog stanja stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta: – Nadam se da će se tako zaustaviti iseljavanje naših mladih pa da se više nećemo pitati, kao što se ja pitam, zar sam troje djece rodila da ih ‘rastepem’ po svijetu jer za moju djecu nije bilo opstanka u ovoj županiji pa ni u Hrvatskoj?

Verica Rupčić. Snimio Marko Posavec.
Verica Rupčić. Snimio Marko Posavec.

Koprivničko-križevačka županija opravdala je svoju svrhu jer je njenim postojanjem osiguran ravnomjerni razvoj područja cijele županije, smatra virovski načelnik Mirko Perok te dodaje: – Pravi put razvoja našeg kraja jest jačanje županije, a naročito u smislu logističke podrške u povlačenju novca iz EU fondova. Zato želim i danas poručiti onima koji zagovaraju ukidanje županija i općina da dobro promisle jer nova centralizacija ne može ništa dobrog donijeti našem kraju. Rješenje svi znamo. To zasigurno nije ukidanje lokalnih samouprava već decentralizacija financijskih sredstava centralne države.

Župan susjedne Varaždinske županije Predrag Štromar primijetio je da mi koji živimo na hrvatskom sjeveru regionalizaciju ipak živimo. Primjerice, u Koprivnici je sjedište HŽ-a i Hrvatskih šuma, u Čakovcu je sjedište HRT-a, dok su u Varaždinu sjedište našla uglavnom pravosudna tijela. Postignut dogovor oko Piškornice dokaz je da suradnjom možemo postići više: – Mi ne idemo u regionalizaciju, ali mi ovdje na sjeveru živimo regionalizaciju. Mislim da svaki od gradova na sjeveru Hrvatske mora imati nešto i da razgovorima dođemo do zajedničkog dogovora župana. Svi različito razmišljamo, ali svi na sjeveru imamo isti cilj: to je rad za dobrobit građana. I standard građana mora biti kvalitetniji, bolji i veći.

Predrag Štromar. Snimio Marko Posavec.
Predrag Štromar. Snimio Marko Posavec.

Saborski zastupnik Damir Felak, kao bivši predsjednik Županijske skupštine, uvjeren je da je naša županija u ove 23 godine opravdala svoje postojanje jer odgovornim upravljanjem javnim novcem zadovoljava potrebe žitelja: – Nadam se i uvjeren sam da će se to prepoznati i da će uz neke reorganizacije lokalne samouprave, koja je potrebna, ali i uz decentralizaciju novca, i ova naša županija kao i druge i dalje postojati i da će biti na korist svim građanima i institucijama.

U ime Vlade našoj županiji čestitao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Rekao je da su promjene nužne jer država više ne može financirati život na lokalnom nivou: – Svi smo za to da decentraliziramo državu. Svi smo za to da svaka općina opstane i ostane. Ali svjesni smo činjenice da svakoj toj općini trebamo pomoći u osiguravanju izvora jeftinog financiranja. To je uvjet opstanka. Postoji model kako to postići. 10,7 milijardi eura bespovratnih europskih financijskih sredstava čeka na sve nas skupa.

A čestitke u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović uputio je njen izaslanik dr. Mate Granić. Prenio je njenu poruku da će doći k nama te o glavnoj temi rekao: – Predsjednica u potpunosti podržava Vladu u svim nastojanjima za gospodarskim reformama, privlačenju investicija, jačanju pravne države, izvoza i ukupno boljem standardu građana. Što se tiče regionalizacije, sadašnji teritorijalni ustroj naslijeđe je prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i predsjednica čvrsto podržava da se to ne mijenja. Ono što je potrebno jest fiskalna decentralizacija i ona je apsolutno potrebna, kao i suradnja županija i gradova, ali ne i promjena županijskog ustroja.

Dr. Mate Granić. Snimio Marko Posavec.
Dr. Mate Granić. Snimio Marko Posavec.
Nagrada za životno djelo Križevčaninu Zoranu Homenu

Svečanost obilježavanja 23. obljetnice utemeljenja Koprivničko-križevačke županije bila je i prigoda da se zaslužnima uruče javna priznanja i nagrade.

Nagradu za životno djelo dobio je križevački profesor Zoran Homen, a Nagradu “Mara Matočec” za promicanje ljudskih prava Tamara Premuš, također iz Križevaca.

Za doprinos ugledu i promociji naše županije nagrađeni su koprivnički obrt za prijevoz i putnička agencija Silvija Turist te Kulturno-umjetničko društvo Molve.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Mali princ” te koprivnička tvrtka Hangar 18 d.o.o. dobitnici su županijske nagrade za iznimno postignuće u protekloj godini.

Zahvalnice su dobili Radio Križevci, Nogometni klub Borac iz Imbriovca, Franjo Barić iz Sigeca te Udruga Sigečko srce i Mješoviti pjevački zbor umirovljenika grada Koprivnice.

Ove godine prvi puta je dodijeljena Plaketa župana. Dobili su je Klinička bolnica Dubrava, Mile Dedaković – Jastreb i županijska podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Na proslavu su došli izaslanik predsjednice Republike dr. Mate Granić, ministar poduzetnišva i obrta Darko Horvat i njegov zamjenik Mario Turalija, saborski zastupnici – MOST-ova Ljubica Ambrušec, HDZ-ov Damir Felak i HSS-ov Branko Hrg, počasni građanin naše županije general Mladen Markač, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, predstojnica Ureda državne uprave Elizabeta Repić Perković, v.d. predsjednika Visokog prekršajnog suda RH Dane Herceg, župani i predstavnici Varaždinske, Virovitičko-podravske, Međimurske i Zagrebačke županije te predsjednik vlade Herceg-bosanske županije Draško Dalić, gradonačelnici i predstavnici gradova Koprivnice, Đurđevca, Križevaca, Zagreba, Ludbrega i Samobora. Tako je na županijsku svečanost u Koprivnicu došao Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora, ali odnedavno i predsjednik HSS-a.

Minutom šutnje okupljeni su se prisjetili onih koji više nisu s nama. Verica Rupčić pozvala je da se prisjete prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, župana i potpredsjednika Sabora Josipa Friščića, branitelja poginulih u Domovinskom ratu, ali i onih koji su preminuli poslije rata, kao i svih onih građana koji su preminuli od posljednje sjednice Županijske skupštine do danas.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori