Petak, 10. svibnja 2024.
Home aem Nova aktivistička skupina predlaže uređenje šetnice uz potok

Nova aktivistička skupina predlaže uređenje šetnice uz potok

2
Nova aktivistička skupina predlaže uređenje šetnice uz potok
Snimio Marko Posavec (arhiva).
Skupina koprivničkih srednjoškolaca nedavno je oformila građansku inicijativu, odnosno aktivističku skupinu ‘Plus za Koprivnicu’. Potaknuti zagrebačkim uzorima, namjera im je poboljšati javni prostor grada Koprivnice. Gradskoj upravi danas su uputili svoj prvi prijedlog koji je, kažu, podržalo više od dvije stotine građana, a riječ je o šetnici duž nasipa potoka Koprivnice.

Šetnica uz potok ideja je koja nikada nije u potpunosti zaživjela u Koprivnici, premda su se dijelovi nasipa na taj način uredili još u lipnju 2003. godine. Nasip je poravnan, pokošen, postavljene su klupe i kante za smeće, ali Koprivničanci to baš i nisu prepoznali kao šetnicu, barem ne na dulje vrijeme. Kasnije su se mogle čuti i optužbe da je upravo zbog tih radova 2010. godine došlo do izlijevanja potoka.

Mladi će aktivisti svoj prijedlog predstaviti u petak 1. travnja od 18 sati na Zrinskom trgu, uz prikazivanje kratkog promotivnog videa. Predlažu da se javno šetalište uredi na sjevernom nasipu potoka i to u prvoj dionici od mosta u Starogradskoj do pješačkog mosta između Gupčeve i Svačićeve ili, alternativno, od pješačkog mosta do Potočne.

Taj se prostor, navode, i sada u nekoj mjeri koristi kao šetalište, ali nije ni na koji način urbano aktiviran kao javni prostor. Stoga predlažu uređenje staze od sipine (šljunka), poput onih u gradskom parku, te postavljanje nekoliko klupa. – Predložena intervencija izrazito je lako ostvariva te financijski nezahtjevna, a stvaranjem novog šetališta podigla bi se kvaliteta javnog prostora u gradu – stoji u priopćenju skupine Plus za Koprivnicu, uz dodatak: – Uređeni vodotoci osobito su atraktivni javni prostori u mnogim gradovima, a to zaslužuje imati i Koprivnica. Posebno zato jer se radi o jednostavno ostvarivoj incijativi i lokaciji koja se već koristi kao šetalište, ali je neuređena. Nekad su tamo postojale klupe, ali ih danas više nema.

Što je PLUS ZA KOPRIVNICU?

PLUS ZA KOPRIVNICU nova je srednjoškolska aktivistička grupa koja se bavi poboljšanjima javnog prostora grada. Grupa je pokrenuta u sklopu aktivnosti projekta Grad na drugi pogled koji ove godine u Koprivnici provodi umjetničko-edukacijski program u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, suvremenim umjetnicima, Osnovnom školom Đuro Ester, Gimnazijom Fran Galović i Sveučilištem Sjever. Voditeljice projekta su umjetnice Tonka Maleković i Tanja Vujasinović.

Kao dio programa pokrenuta je kratka radionica urbanog aktivizma u sklopu koje je osnovana srednjoškolska volonterska aktivistička grupa Plus za Koprivnicu. Grupa je osnovana pod mentorstvom Saše Šimprage, voditelja platforme 1postozagrad koja se u glavnome gradu volonterski već godinama uspješno bavi poboljšanjima Zagreba.

Kroz radionicu okupljeni su zainteresirani učenici i učenice Gimnazije Fran Galović koji su samostalno detektirali neke od prostornih problema i potencijala javnog prostora Koprivnice, a odabrane incijative sada se zagovaraju pred javnom upravom. Incijative i rad grupe može se pratiti na Facebook profilu Plus za Koprivnicu.

Namjera radionice urbanog aktivizma je upoznavanje s metodama i alatima građanskog aktivizma te aktivno promišljanje prostora i poticanje društvene odgovornosti kroz konkretni angažman.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori