Petak, 26. travnja 2024.
Home Kulturoteka AK GALERIJA Otputujte s Majom Klarić i njenom poezijom

AK GALERIJA Otputujte s Majom Klarić i njenom poezijom

0
AK GALERIJA Otputujte s Majom Klarić i njenom poezijom
Pjesnikinja i putopiskinja Maja Klarić ove subote, 27. veljače, gostuje u koprivničkoj AK galeriji gdje će predstaviti svoje tri zbirke poezije: “Život u ruksaku”, “Quinta Pitanga” i “Nedovršeno stvaranje”.

Maja u svom dugogodišnjem stvaralaštvu isprepliće poeziju i putovanja, a kroz priče o raznim putovanjima koja redovno pobuđuju velik interes publike, čitateljima također nastoji približiti i poeziju kao žanr.

Život u ruksaku (2012.) govori o njezinim europskim putovanjima (Portugal, Španjolska, Irska, Francuska i sl.), ali i o putovanjima općenito – kako i kada krenuti, što nas vuče na putovanja, kako putovati sam.

Quinta Pitanga (2013.) govori o Brazilu i otoku Itaparica gdje je Maja provela dva mjeseca na rezidencijalnom programu za književnike gdje je zbirka i nastala.

Nedovršeno stvaranje (2015.) je zbirka napisana tijekom putovanja kroz Južnu Ameriku koja kroz stihove priča o Peruu, Boliviji, Ekvadoru, Čileu i Argentini.

Predstavljanje tih triju zbirki bit će popraćeno brojnim fotografijama s dotičnih putovanja, a nakon toga na redu je Putopisna slušaonica – glazba zemalja kojima je Maja putovala.

Sve to počinje u subotu, 27. veljače, od 20 satiAK galeriji u Kampusu.

knjige

Maja Klarić rođena je 1985. godine u Šibeniku. Diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“. Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće u Hrvatskoj za koje prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu. Također je prevodila za časopise Riječi, Poezija i Libra Libera, novine Zarez, Treći program Hrvatskog radija. Organizira manifestaciju Šumski pjesnici pored Grožnjana. Objavila je poeziju i kraću prozu u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema… Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.), književnom natječaju Ulaznica 2010. i 2012. (Zrenjanin, Srbija). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te niz pojedinačnih tekstova u raznim publikacijama.

zatvori