Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Vodič kroz glasovanje na parlamentarnim izborima, Kučić: Važno je imati važeću osobnu iskaznicu, neka biračka mjesta su izmještena

Parlamentarni izbori održat će se sutra.

Upravo zato važno je prisjetiti se osnovnih uputa za birače, a posebice za one koji će ove godine po prvi put glasati. Tim povodom razgovarali smo s predsjednicom koprivničkog Gradskog izbornog povjerenstva Tatjanom Kučić koja je prvenstveno istaknula da je važno na dan izbora imati važeću osobnu iskaznicu.

– Važećom osobnom iskaznicom identificirat će se prilikom dolaska na biračko mjesto gdje će samo osobe koje imaju važeću osobnu iskaznicu biti upisane u izvod iz popisa birača koji će biti dostavljen na svako biračko mjesto. Ako prilikom dolaska na biračko mjesto birački odbor utvrdi da birač nije upisan u izvadak i nema važeću osobnu iskaznicu, tada na dan održavanja izbora može ostvariti pravo glasanja s potvrdom za glasovanje koje će mu izdati nadležni matični ured – kazala je.

>> Doznali smo kako mogu glasati osobe s posebnim potrebama, s invaliditetom i nepokretni. ‘Važno je obavijestiti izborno povjerenstvo’

Birači svoje podatke upisane u registar birača mogu pregledati na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave, a na ovim izborima mogu glasati za liste izborne jedinice.

– Po prvi put to je četvrta izborna jedinica kojoj pripada grad Koprivnica ili ako se radi o pripadnicima nacionalnih manjina, oni mogu glasati za liste nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici. U pogledu načina glasovanja napominjem da birači zaokružuju redni broj ispred jedne liste izborne jedinice za koju glasaju, a također birači mogu zaokružiti i redni broj jednog od kandidata na listi kojem žele dati prednost ili preferirani glas – pojašnjava.

Ilustracija / Snimila Tea Jurković.

Biračka mjesta

Napominje i kako su četiri biračka mjesta na području grada Koprivnice izmještena te će birači glasati na drugim adresama.

– Radi se o biračkom mjestu koje je bilo na adresi Taraščice 21, a birači koji su glasali na tom biračkom mjestu sad glasaju u Domu mladih na adresi Hrvatske državnosti 10. Birači koji su glasovali u Veterinarskoj stanici Koprivnica u Ulici Mihovila Pavleka Miškine 66, sada glasaju u prostorijama Entera Koprivnica na Trgu dr. Žarka Dolinara 18 koji je smješten u krugu bivše vojarne. Birači koji su glasovali na dva biračka mjesta u prostorijama Komunalca na Varaždinskoj cesti 18, sad glasaju u Osnovnoj školi Podolice u Ulici Pavla Kanižaja 2 – rekla je.

Spomenimo kako se obavijest o biračkim mjestima, odnosno poveznica na web stranicu Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske nalazi na web stranici Grada Koprivnice.

– Birači prije odlaska na biračko mjesto mogu provjeriti na kojem biračkom mjestu glasuju prema adresi prebivališta. Obavijesti za biračka mjesta koja su izmještena bit će postavljena i na ranijim biračkim mjestima kako bi ti birači mogli znati na kojem biračkom mjestu ostvaruju svoje pravo na glasovanje – navodi.

Dodajmo i kako su biračka mjesta otvorena sutra od 7 sati.

Ilustracija / Snimila Tea Jurković.

Ostvarivanje biračkog prava

Zanimalo nas je i što je s onim građanima koji se ne nalaze u mjestu stanovanja ili su izvan države te kako oni mogu ostvariti svoje biračko pravo.

– Birači koji se na dan izbora ne budu nalazili u mjestu stanovanja, ali žele glasovati u Republici Hrvatskoj moraju prethodno u matičnom uredu u Županijskoj upravi podnijeti zahtjev za privremeni upis kako bi ostvarili biračko pravo izvan mjesta svog prebivališta. Važno je naglasiti da takvi birači koji će glasovati izvan izborne jedinice kojoj pripadaju, odnosno u našem slučaju četvrte izborne jedinice, glasaju na posebnim biračkim mjestima koja određuje izborno povjerenstvo izborne jedinice u kojoj će se nalaziti na dan izbora – ističe.

Dodaje i kako oni birači koji će se na dan izbora nalaziti u inozemstvu moraju podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju nadležnom matičnom uredu u Županijskoj upravi koja vodi registar birača, odnosno ako se nalaze u inozemstvu, nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.

Na snazi je izborna šutnja

Do srijede u 19 sati zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena ili proteklih izbornih rezultata, izjava kandidata i slično. Pravila se odnose na medije i društvene mreže, na kojima ne bi trebalo biti novih političkih poruka i promocije stranaka i listi. Ranije postavljeni reklamni materijali, poput jumbo-plakata, smiju biti vidljivi.

zatvori