Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Mali Nemčići još jednom osvojili publiku i prvu nagradu za film ‘Proxima b’

Filmska i video družina „AniMravec“ ponovno je oduševila. Na Dubrovnik Film Festivalu, međunarodnom filmskom festivalu djece i mladih, ekipa je osvojila prvu nagradu publike za najbolji film.

Riječ je o učenicima koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” koji su osmislili i izradili film pod nazivom ‘Proxima b’. Oni su Lucija Mustafa, Lucija Ledinski, Dora Ferčec, Maša Hadelan, Petra Salajpal, Ana Šimunija, Taša Šurić, Dan Generalić, Filip Toth, Fran Keser, Jakov Jurić i Gregor Gašparić s mentoricom, profesoricom Senkom Pintarić.

Upravo su ti učenici zaslužili prvu nagradu publike ‘Djeca biraju’ na ovogodišnjem šestom po redu DUFF-u. Selekcijski žiri je između više od 250 filmova odabrao 72, među kojima i animirani film ‘Proxima b’.

– Naš su film ocjenjivala dva, odnosno tri žirija. Prvo selekcijski, zatim ocjenjivački i za nas najvažniji – dječja publika. Bili smo neizmjerno ponosni kad smo doznali da je ‘Proxima b’ osvojila više od tisuću glasova djece te kad su voditelji programa naš film najavili kao onaj koji je nadmoćno pobijedio prema glasovima publike – pišu Jakov i Gregor koji su u Dubrovniku predstavljali svoju ekipu.

Večer prije proglašenja pobjednika festivala, Jakov i Gregor sudjelovali su na filmskom kvizu gdje su također oduševili. Natjecali su se s još 11 ekipa i osvojili treće mjesto.

– Svi su nam se čudili jer smo bili najmlađi sudionici, a i sami smo bili vrlo ponosni na sebe. Ekipa zagrebačke srednje škole koja je bila prva, odlučila nam je prepustiti svoje mjesto. Tako smo se iz Dubrovnika vratili s dvije prve nagrade.

Momci su uz to imali prilike razgledati grad. Posjetili su dubrovačke zidine, šetali Stradunom, vidjeli najstariju svjetsku ljekarnu i Kneževu palaču te se žičarom popeli na vrh brda Srđ iznad Dubrovnika.

– Bila su to četiri dana za sjećanje. Sada smo već počeli raditi na novom filmu. Tko zna, možda vidimo i 7. DUFF-u – poručuju Jakov i Gregor.

Inače, skupini “AniMravec” ovo nije prva osvojena nagrada. Prvo mjesto već im je pripalo na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku.

zatvori