Petak, 26. travnja 2024.

POSLJEDNJI POZIV Akcija čišćenja potoka održava se DANAS

Volonteri će danas od 17 sati čistiti potok Koprivnicu. Akciju organizira inicijativa Plus za Koprivnicu uz Udrugu Kopriva, Drava Art Biennale i koprivnički Komunalac.

Motiva za akciju bilo je više, rekla nam je jedna od organizatorica Tanja Špoljar. Može se reći da je sve krenulo s koprivničkim gimnazijalcima koji su istraživanjem grada došli do zaključka da je jedan od glavnih problema grada upravo naš potok.

S tim je započelo uređenje šetnice, nakon čega Muzej grada Koprivnice i Drava Art Biennale na samom potoku organiziraju predavanja i akcije s temom kako bi potok trebao funkcionirati unutar samog grada. No, zaključni okidač za akciju bila je fotogalerija s dna presušenog potoka na portalu Drava.info.

— Potaknuti svim tim događanjima, šetnjama i razgovorima o potoku Koprivnica, kao i člancima koji su izašli zadnjih mjeseci na lokalnim portalima gdje su novinari prošetali kroz presušeno korito i zatekli stanje totalnog nagomilanog smeća, odlučili smo okupiti se i naprosto učiniti nešto za naš potok zajedno s građanima — govori Tanja Špoljar.

Iako se akcija trebala održati 26. srpnja, kiša je zaustavila vrijedne građane. S obzirom na to da ponovno prolazimo kroz razdoblje iznimno velikih temperatura i nedostatka padalina, sada kada je potok još jednom presušio idealno je vrijeme za čišćenje.

Okupljanje je na rasporedu u 17 sati kod mosta na raskrižju Goričke ulice i Ulice Novi Brežanec.

— Bilo bi dobro da ljudi dođu u staroj odjeći, da si ponesu vodu i rukavice i ne bi bilo loše, ako je ikako moguće, da uzmu i nekakav alat tipa lopate ili vrtne škare jer zapravo još nismo ni sami svjesni na što ćemo sve naići prilikom čišćenja. Pozivam sve građane i građanke, volontere i volonterke te udruge da nam se pridruže danas u akciji — zaključuje Tanja.

zatvori