Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: OKRŠAJ U PARKU Grgić i Špoljar: Uništavate park! Ledinski: Prijavite nas ako mislite da ne radimo po zakonu

Nezadovoljstvo načinom na koji se provodi proces revitalizacije gradskog parka, kao i načinom na koji se iskorištava prirodna i kulturna baština našeg grada u vrijeme različitih manifestacija, medijima su danas izrazili povjesničar umjetnosti, donedavni ravnatelj koprivničkog Muzeja Marijan Špoljar i arhitekt Antonio Grgić.

Konferencija za medije ovog dvojca, inače glavnih pokretača novoosnovane nestranačke građanske inicijative s kojom planiraju izaći na predstojeće lokalne izbore, eskalirala je nenadanim dolaskom pročelnika za društvene djelatnosti i europske poslove Darka Ledinskog nakon čega su počeli napadi s obiju strana, “začinjeni” niskim udarcima.

Snimio Marko Posavec.

Špoljaru i Grgiću nije jasno zašto se dozvoljava, kako kažu, devastacija gradskog parka, zašto se ruše stabla te zašto se projekt revitalizacije drži u tajnosti i još nije predstavljen javnosti, a nije pokrenuta ni javna rasprava.

— Ovo nije nikakav pokušaj da se bilo čija inicijativa zaustavi jer mi ni ne znamo što se tu zbiva. Želimo naznačiti neki artikulirani glas stručne javnosti. Borimo se samo da se stvari postave demokratski jasno i otvoreno, ništa više. Da se unutar tog demokratskog procesa o najvitalnijim dijelovima našeg grada radi jedna rasprava — rekao je Špoljar.

Da je ovakav način mijenjanja izgleda gradskog parka suprotan propisima GUP-a, optužba je koju je Antonio Grgić uputio Ledinskom: — Postoji Generalni urbanistički plan koji je zakon ovog grada i u kojem piše da za uređenje ovog parka morate napraviti zaštitarsku konzervatorsku podlogu koju niste napravili, a morate raspisati i arhitektonsko-urbanistički natječaj koji niste napravili.

Snimio Marko Posavec.

Gradski pročelnik odgovorio mu je da su ti proceduralni koraci obavljeni i da ih može pronaći na gradskim stranicama ili upitom u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te dodao: — Sve smo napravili po zakonu. Gospodine Grgiću, ako vi sumnjate da nešto nije napravljeno po zakonu i za to imate neke indicije, vaša je obaveza kao građanina, ne samo kao kandidata za gradonačelnika, da to prijavite.

Snimio Marko Posavec.

Žestoka rasprava pokretača građanske inicijative i gradskog pročelnika nastavila se i oko neprovođenja javnog natječaja oko angažiranja arhitekta Zdravka Sarape za izradu idejnog rješenja gradskog parka te dovođenja manifestacija u gradski park. Sazivači pressice smatraju da manifestacije poput Koprivničke bajke devastiraju park, a za primjer su pokazali lokaciju na kojoj je bilo klizalište na kojemu trenutno nema trave.

Spomenimo još da je bilo najavljeno da će uz bok Grgiću i Špoljaru na konferenciji za medije u koprivničkom parku biti i poznati koprivnički biolozi Radovan Kranjčev i Goran Šafarek, no na kraju su bili spriječeni sudjelovati.

zatvori