Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Bojan Koštić predstavio ‘Shinrin-yoku’, portrete stabala iz naše okoline

Izložba neobičnog dalekoistočnog naziva ‘Shinrin-yoku’ otvorena je u četvrtak navečer u Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi fotografija mladog koprivničkog umjetnika Bojana Koštića, a motivi su mu ovoga puta bila – stabla. Točnije, riječ je o devet izabranih portreta stabala iz veće serije fotografija dendroflore Koprivnice i okolice.

Cijela ideja projekta se bazira na poslovici “Od šume se ne vidi drvo” koja je doslovce prevedena u medij fotografije, odnosno interpretirana je vizualnim jezikom. Cilj je projekta u osnovici ekološke naravi, ali istodobno želi ukazati na greške u našoj percepciji stvarnosti i svijeta u kojem živimo – često doživljavamo stvari oko nas u skupinama, kategorijama i većim strukturama zbog čega se događaju (ponekad nepravedne) generalizacije, a ne shvaćamo da strukture ne opstaju bez individualnih elemenata koje ih sačinjavaju. Stoga šumu možemo poistovjetiti s društvom, nacijom, religijom ili ideologijom ili bilo kojom drugom većom društvenom strukturom, a stablo s pojedincem, odnosno individuom.

Izložbu je u Kulturno-kreativni Pixel dovela udruga Mamuze čije su osnivačice Andreja Salajec i Maša Zamljačanec Bojanu simbolično poklonile – maleno stablo.

Naziv izložbe shinrin-yoku u doslovnom prijevodu s japanskoga znači “kupanje u šumi”, a odnosi se na terapeutski učinak boravka u šumi.

zatvori