Petak, 4. listopada 2024.

CRKVENA LIRA Predstavljen zbornik u čast Fortunatu Pintariću

U spomen na 150. godišnjicu smrti orguljaša i skladatelja franjevca Fortunata Pintarića, protekle je subote u dvorani Domoljub održan znanstveni skup na kojem je predstavljen zbornik crkvenih popijevaka ‘Crkvena lira’.

Na samom početku svečanosti osvrt na zbornik, lik i djelo Fortunata Pintarića dao je urednik dr.mo. Miho Demović.

— Svatko tko uđe u Franjevački samostan može vidjeti povijest koja leži u tom samostanu i uvjeriti se da je Koprivnica snažan grad, snažno kulturno središte koje ima svoju povijest i tradiciju i koji ima jako puno toga za pokazati. Fortunat Pintarić je tu vrlo značajan i zahvaljujući njemu se ime Koprivnice podosta pronosilo diljem naše zemlje. Trebamo to što više ponavljati i što češće potencirati i isticati — poručio je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

Svečanost su izvedbama popijevaka iz zbirke upriličili Srednjoškolski zbor Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“, Mješoviti zbor župe sv. Nikole iz Koprivnice te zbor mladih „Iuventus Christi“ župe sv. Jurja iz Đurđevca.

Nakon predstavljanja zbornika, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u kojoj je Fortunat Pintarić bio gvardijan, služena je sveta misa, a mr. art. Natalija Imbrišak izvela je orguljske skladbe iz zbornika „Crkvena lira“.

Organizatori ovog događaja bili su Franjevački samostan Koprivnica, Biskupija varaždinska, Župa sv. Nikole biskupa i Umjetnička škola „Fortunat Pintarić“.

Slušaj uživo
zatvori