Petak, 26. travnja 2024.
Home Featured Vremeplov D. Rendića: Ljubimica od stotinjak kilograma

Vremeplov D. Rendića: Ljubimica od stotinjak kilograma

0
Vremeplov D. Rendića: Ljubimica od stotinjak kilograma
U LU "Jelen" Draganovec-Koprivnica prije više od desetak godina u posebno ograđenom prostoru, kod Društvenog doma u Jagnjedovcu, nalazila se i ova pripitomljena divlja svinja teška više od stotinjak kilograma. Bila je prava atrakcija za posjetioce i goste ove udruge, ali kratko je trajalo jer je brzo završila, kao ukusan obrok prigodom jedne lovačke manifestacije.
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi novinar dragovoljac Domovinskog rata u Koprivnici od 28. lipnja 1991. godine i prvi zapovjednik voda, kasnije satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske i počasni vatrogasni časnik. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Župan Josip Friščić često je dolazio u Područnu školu Bakovčice prigodom raznih manifestacija, od likovnih do raznih oblika društvenih aktivnosti mališana ove škole kojih je bilo više od desetak, a danas se škola nalazi pred zatvaranjem redi nedovoljnog broja učenika, koji su ovdje polazili od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Dobro organizirani brojni događaji bili su uvijek vođeni dirigentskom palicom učitelja i voditelja Radovana Kneževića. Tako je nastala i ova fotografija prije više od 15 godina.
Obilježavanje mjeseca svibnja, mjeseca zaštite od požara i Sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca bilo je održano i na 3. Taktičko-tehničkm zboru VZG Grada Križevaca 2011. godine, a nazočilo je 530 vatrogasaca iz 41 društva. Inače ovom prilikom održavaju se razna natjecanja i manifestacije u svim društvima naše županije.
Gradski ogranak UHDDR bio je vrlo aktivan prije 17 i više godina, održavanjem raznih sportskih susreta, manifestacija, druženja s ostalim ograncima i drugo. Ova snimka snimljena je u prostorima Udruge u Ulici Ante Starčevića u Koprivnici 2002. godine. Bilo je to vrijeme aktivnosti članova, koji su se okupljali u društvenim prostorijama gotovo svakoga dana. Danas su ostala samo lijepa sjećanja.
Ova snimka nastala je 11. rujna 2007. godine u dječjem vrtiću u Koprivničkom Ivancu, koji se nalazi u sklopu Osnovne škole. Tada je u njemu bilo dvadesetak mališana ovog mjesta o kojima se brinulo nekoliko odgajateljica. Tada se izgradilo i igralište za mališane u čemu je neosporno veliku ulogu imao i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Andrija Čevis.
Ispred kapelice Svete Helene u Kutnjaku prije 12 godina snimio sam ovu fotografiju žena koje su prodavale cvijeće za prigodni blagdan. Na ovom mjestu prodaja cvijeća je tradicionalna, a kupaca uvijek ima iako mjesto ima oko 280, a susjedno mjesto koje se nalazi tik do Kutnjaka, Antolovac, sedamdeset stanovnika. No, kroz Kutnjak prolazi prometna cesta koja povezuje Legrad s Podravskom magistralom kod Rasinje, tako da mnogi vozači stanu i kupuju ovo lijepo cvijeće.
U LU “Jelen” Draganovec-Koprivnica prije više od desetak godina u posebno ograđenom prostoru, kod Društvenog doma u Jagnjedovcu, nalazila se i ova pripitomljena divlja svinja teška više od stotinjak kilograma. Bila je prava atrakcija za posjetioce i goste ove udruge, ali kratko je trajalo jer je brzo završila, kao ukusan obrok prigodom jedne lovačke manifestacije.
Ne tako davno, prije možda deset do petnaest godina, u prostoru na voznom ulazu na Gradsku tržnicu nalazio se zanimljiv postolarski muzej “Sloge”. Muzej sa zanimanjem razgledali su brojni posjetitelji. No, danas ni traga ni glasa o muzeju, a žalosno je što uklonjen, radi osobnih ili drugih interesa. No, “Sloga” koja se prije zvala “Proleter” bila je značajno postolarsko poduzeće grada Koprivnice nastalo nakon završetka Drugog svjetskog rata i zapošljavalo je više stotina radnika, koji su izrađivali kvalitetnu obuću za domaće i strano tržište.
zatvori