Nedjelja, 28. travnja 2024.

Verica Rupčić drugim županijama predstavila našu kampanju “Politika treba žene”

Kampanja “Politika treba žene”, koju provodi županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, dobila je pozitivnu ocjenu stručnog tima na panelu o ženama u lokalnoj politici što je održan u Rijeci.

Projekt je prezentirala predsjednica skupštine Koprivničko-križevačke županije, ali i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Spomenutom kampanjom potiču se svi politički čimbenici na području županije na uvažavanje i poštivanje žena te na poštivanje zakonske odredbe o 40 postotnom participiranju podzastupljenog spola na svim izbornim listama. Takva kampanja jako je dobra i primjenjiva u svim sredinama, zaključeno je na skupu u Rijeci. Sudionice su ujedno poručile da se žene koje se bave politikom, bez obzira na stranačku orijentaciju, moraju same više umrežavati, međusobno pomagati i osnaživati kako bi mogle aktivnije participirati u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti.

Još jedan od zaključaka s panela je da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka, a muškarci koji sastavljaju kandidacijske liste se trebaju aktivno uključiti i uvrstiti na njih žene. Još važnije, na izborne liste treba uvesti izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac.

U raspravi je spomenuto i da žena nije na čelu niti jedne parlamentarne stranke te da je njihova zastupljenost u Saboru niža nego 2000. godine jer su se žene najčešće nalazile na začeljima lista. To dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena.

Panel je održan u organizaciji Hrvatske zajednice županija uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina. Dogovoreno je da se ovakva događanja održe u svim županijama, pa je za očekivati da će skoro biti i u našoj.

zatvori