Četvrtak, 2. svibnja 2024.

U Noći muzeja Prekodravci su se prisjetili velikog slikara, ali i pjesnika, Ivana Večenaja

Noć muzeja obilježena je i u Galeriji Ivan Večenaj u Goli i to već četvrtu godinu zaredom kako bi zajednicu i sve posjetitelje upoznala sa svojim radom i stvaralaštvom jednog od najvažnijih predstavnika Hlebinske škole – naivnim slikarom, pjesnikom i sakupljačem narodnog i jezičnog blaga, Ivanom Večenajem.

Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je “Glazba i njen utjecaj na društvo”. Ivan Večenaj bio je ponajprije slikar, ali i pjesnik, pa su posjetiteljima predstavljene njegove pjesme koje su uglazbili eminentni skladatelji poput Marijana Makara i Siniše Leopolda. Sedam je Večenajevih pjesama uglazbljeno i nalazi se na nosaču zvuka, a najpoznatija, “Z onkraj Drave”, osvojila je prije 20 godina nagradu stručnog žirija i nagradu publike na festivalu u Pitomači.

Noć muzeja u Goli otvorila je Večenajeva unuka Petra Večenaj Živičnjak, a tijekom programa recitirane su Večenajeve pjesme iz njegove zbirke “Prekodravlje tak popeva”. U programu su sudjelovale i učenice PŠ Otočka i OŠ Gola, Leona Lončar iz Molvi koja je 19. siječnja pobijedila na međuopćinskom LiDraNu upravo s pjesmom Ivana Večenaja, te poznati koprivnički pjesnik Milan Frčko sa svoje tri pjesme posvećene Prekodravlju i “meštru” Ivanu Večenaju.

Bili su tu i prekodravski mužikašu, a druženje je uz pjesmu i ples potrajalo do dugo u noć.

zatvori