Nedjelja, 29. rujna 2024.

Policija će povodom Vincekova pojačano nadzirati alkoholizirane vozače i bicikliste

Pred nama je još jedan vikend tijekom kojega policija očekuje povećan broj alkoholiziranih vozača na podravsko-prigorskim prometnicama. Riječ je o Svetom Vinku, vinogradarskom blagdanu koji se obilježava 22. siječnja i povodom kojega se brojni građani upute u vinograde i klijeti gdje sudjeluju u tradicionalnim obredima koji, između ostaloga, uključuju i ispijanje vina.

Stoga iz Policijske uprave koprivničko-križevačke još jednom pozivaju vozače da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkohola i podsjećaju da takva praksa uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća, pa shodno tome i stradavanja sudionika u prometu.

Svakako vrijedi podsjetiti sve vozače u dobi do 24 godine da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, odnosno da im je dozvoljena koncentracija alkohola u krvi 0,0 promila.

Najsigurniji način za bezbrižnu proslavu Vincekova, savjetuju iz policije, jest unaprijed odrediti tko će upravljati vozilom i da ta osoba, naravno, ne konzumira alkohol. Također, vozačima koji su popili čašicu više ne treba dopustiti da voze, a ako nema druge, da si osiguraju smještaj do sljedećeg dana ili dogovore neki drugi način prijevoza.

A kako bi vikend na našim prometnicama prošao što sigurnije, policija će pojačano nadzirati promet. Posebno se to odnosi na noć s petka na subotu, točnije od 17 sati u petak do 5 sati ujutro u subotu, kada će Postaja prometne policije Koprivnica na svom području provoditi preventivno-represivnu akciju nadzora alkoholiziranosti vozača, mladih vozača i biciklista.

Recimo i kako su tijekom prošle godine na koprivničkom području zabilježene 304 prometne nesreće u kojima je sedam osoba smrtno stradalo, 30 osoba je zadobilo teže, a 141 lakše tjelesne ozljede. 19% od ukupnog broja vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama bilo je pod utjecajem alkohola.

Mladi vozači sudjelovali su u 58 prometnih nesreća, među kojima i u tri nesreće s poginulom osobom, a njih 22% bilo je pod utjecajem alkohola.

Također, u 10% lanjskih prometnih nesreća sudjelovali su biciklisti, a dvoje ih je pritom izgubilo život.

 

Slušaj uživo
zatvori