Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Ovo su najčitatelji 2016. godine

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica danas je održan susret s najčitateljima i najkorisnicima knjižnice u 2016. godini.

Ovaj susret su, osim samih najčitatelja i najkorisnika, uveličali i polaznici Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ Koprivnica koji su izvedbama na flauti razveselili posjetitelje – Elena Šimunić, Nika Jakupec i prof. Tea Petak.

Knjižnica još od 2002. godine u prosincu organizira susret s najčitateljima kako bi nagradila svoje korisnike koji su prema statistici posudbe u tekućoj godini posudili, pročitali ili odslušali najveći broj knjiga ili neki drugi od medija, poput glazbenih CD-a ili filmova na DVD-u. Suradnik u ovom programu Knjižnice je i ove godine bila Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije. Prošle godine knjižničari su povećali broj kategorija prema kojima se biraju najčitatelji i najkorisnici te se drugi puta zaredom u dodjelu priznanja uključio i Stručno-znanstveni odjel.

Priznanja i nagrade Dječjeg odjela uručene su najčitateljima u nekoliko kategorija. U kategoriji djeca rane dobi do tri godine priznanje je primilo dvoje korisnika, s istim brojem pročitanih naslova (104 knjige) – Vito Turk s obitelji i Lina Ilić s obitelji. U kategoriji djeca predškolske dobi priznanje je primila Irma Odžić (316 knjiga). Nadalje, u kategoriji djeca osnovnoškolske dobi do 13 godina, priznanje je primila Ema Škrobot (191 knjiga). U kategoriji mladi do 15 godina najčitateljica je Karla Laloš (90 knjiga), a u kategoriji zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne Martina Hunjadi (6 zvučnih knjige).

Odjel za odrasle u suradnji sa Stručno-znanstvenim odjelom nagrade i priznanja podijelio je u sljedećim kategorijama:

1. Najčitatelj hrvatske književnosti – Stanislava Kotur (114 knjiga)
2. Najčitatelj svjetske književnosti – Sarah Glavak (245 knjiga)
3. Najčitatelj stripa – Alen Zidarić (68 stripova)
4. Najčitatelj stručno-popularne knjige – Vesna Katar (81 knjiga)
5. Najčitatelj student – Valentina Špoljarić (162 knjige)
6. Najčitatelj srednjoškolac – Romina Kirilenko (163 knjige)
7. Najčitatelj zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne – Stjepan Kudumija (141 knjiga)
8. Najgledatelj DVD filmova – Davor Radmilović (235 filmova)
9. Najkorisnik Stručno-znanstvenog odjela – Dragica Šifkorn (redovito koristi raznovrsne usluge Stručno-znanstvenog odjela)
10. Najčitatelj periodike – Ivan Lukan
11. Najslušatelj glazbenih CD-a – Dražen Matoničkin (74 CD-a)

Nagrađenima su uručene personalizirane platnene vrećice za knjige, članske iskaznice za najčitatelje, bonbonijera, a dvoje najmlađih korisnika dobilo je i majice nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas „Čitaj mi“.

Tekst: Ida Gašpar & Petar Lukačić

Fotografije: BlackStudio

Slušaj uživo
zatvori