Utorak, 30. srpnja 2024.

Kako je Martina postala ‘prvi koprivnički vitez’

Profesorica francuskog i talijanskog jezika u koprivničkoj Gimnaziji ‘Fran Galović’ Martina Šifkorn-Labazan dobila je odlikovanje Francuske Republike za širenje francuskog jezika i kulture.

Odličje Viteza u Redu akademske palme jučer joj je u koprivničkoj Gimnaziji svečano uručila veleposlanica Republike Francuske Corinne Meunier, a koliko je priznanje vrijedno govori činjenica da ga u Hrvatskoj godišnje dobije tek dvoje pojedinaca.

— Ova nagrada mi puno znači, a od velikog je značaja i za grad Koprivnicu jer smo konačno dobili “prvog certificiranog viteza”. Šalu na stranu, puno mi ovo znači jer stiže izvan Hrvatske i tome je vrijednije. Naše ministarstvo nije prepoznalo rad njihovog djelatnika nego su to, naravno, bolje uvidjeli stranci pa mi je to priznanje od još većeg značaja — kazala nam je profesorica Šifkorn-Labazan.

Odličje Viteza u Redu akademske palme prvi je stupanj koji može dobiti civilna osoba, a nakon kojeg se unutar pet godina, ako se pojedinac dokaže, može postati oficir ili komandant.

Ljubav prema francuskom jeziku koprivničkoj je profesorici prenijela njezina razrednica Maja Kučan koja je osamdesetih godina, priča Šifkorn-Labazan, puno doprinijela uvodeći francuski jezik kao fakultativni predmet i zbog koje je mnogo njezinih učenika odlučilo studirati taj jezik. Njezinim putem danas ide i ova gimnazijska profesorica.

— Možemo reći da je Koprivnica bastion profesorica francuskog jezika. Rekla bi da ih ima oko trideset, a budući da ja radim već 15 godina u prosvjeti, svake godine barem dvije učenice odluče se za studiranje francuskog jezika. To pokazuje da je velika motivacija i da ga djeca na kraju zavole unatoč nekim negativnim predrasudama koje imaju na samom početku — kaže.

Posebno ponosni na svoju profesoricu su naravno njezini učenici koji su joj na jučerašnjoj svečanosti pripremili prigodan program. “Sve je to naša profesorica zaslužila predanim radom, osnivanjem privatne škole za strane jezike u Koprivnici, poticanjem dvojezične nastave, pripremanjem učenika za DELF ispite, organizacijom događaja tijekom Mjeseca frankofonije, ali najvažnije – prenošenjem znanja učenicima. Čestitamo profesorici i zahvaljujemo joj na svemu što je učinila za promicanje francuskog jezika i kulture i želimo joj sreću u daljnjem radu”, napisali su na internetskoj stranici Gimnazije.

Vodeći se latinskom poslovicom ‘koliko jezika znaš, toliko vrijediš’ profesorica Šifkorn-Labazan savjetuje mladima da uče jezike, no kao prava ambasadorica francuskog ipak se zalaže za svoj, jezik diplomacije. — Naši učenici su građani Europe i učenjem francuskog otvaraju im se mnoga vrata — ističe.

zatvori