Utorak, 30. travnja 2024.

CROMETEO TJEDNA PROGNOZA Slijede zdravi, hladniji dani

Izvor:Crometeo

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Između anticiklone sa središtem nad Sjevernim morem i ciklone nad Rusijom uspostavilo se sjeverno visinsko strujanje pa je hladan zrak sa sjevera kontinenta danas stigao do Sredozemlja. Preko područja Hrvatske tijekom danas se premješta i hladna fronta. Iako će prolazak fronte preko nas obilježiti osjetno zahlađenje, oborina uglavnom neće biti. Suho će se zadržati sve do vikenda kada je moguća promjena vremena.

Nakon malo hladnijeg vikenda, novi radni tjedan nastavlja s padom temperature. U ponedjeljak većinom suho i djelomično sunčano sa sve više sunca tijekom dana. Malo slabih oborina može još biti u gorskim predjelima prijepodne. Puhat će umjeren i pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će temperatura zraka biti između 2 i 6°C. Do večeri bi temperatura mogla pasti malo ispod nule, a uz vjetar će se činiti dodatno hladnije.

U utorak pretežno sunčano i suho, ali hladno zimsko vrijeme. Samo u Lici uz više oblaka ponegdje može pasti malo snijega. Temperatura zraka bi u noćnim i jutarnjim satima trebala biti od -6 do -1, a dnevna će biti samo malo iznad nule. To će biti zdravo, ali oštro hladno vrijeme. Brzo nakon zalaska sunca će temperatura opet otići u minus.

U srijedu djelomično sunčano i suho, ali i dalje hladno vrijeme. Jutro će u srijedu vjerojatno biti najhladnije u cijelom tjednu uz temperaturu mjestimice i u nizinama ispod -5°C, a dnevna će biti nekoliko stupnjeva iznad nule. Vjetar većinom slab pa je ujutro mjestimice moguća i magla. Krajem dana sve oblačnije, ali će se zadržati suho.

Slično i u četvrtak, ali će biti nešto više oblaka, a hladnoća će tijekom dana malo popustiti. To će biti jedna blaga, lagana južina, ali bi jutro i dalje moglo biti u minusu, između -5 i 0 Celzijevih stupnjeva, a nije isključena ni kratkotrajna magla. Najviša dnevna temperatura će biti u porastu na vrijednosti od 5 do 8 Celzijevih stupnjeva uz slab do umjeren jugozapadni vjetar.

U petak djelomično sunčano uz moguću kratkotrajnu jutarnju maglu. Navečer i u subotnjoj noći sve oblačnije, ali još uvijek većinom suho. Puhat će lagani jugozapadni vjetar, do večeri bi mogao okrenuti na sjeverac i sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna temperatura između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva.

U subotu promjenjivo i malo svježije vrijeme. Uz dosta oblaka mjestimice se očekuje slaba kiša ili slaba susnježica. Temperatura zraka danju će malo pasti, ali i dalje će biti u plusu. Jutarnja od -3 do 2, a dnevna oko 5 Celzijevih stupnjeva.

I u nedjelju i ponedjeljak dosta oblaka, a uz sjeverni vjetar temperatura zraka bi se mogla još malo spustiti. Važno je naglasiti da u trenutku izrade ove prognoze nije još bilo sigurno da će nedjelja i ponedjeljak proći suho. Naime, neki prognostički izračuni pokazivali su suho vrijeme, ali postoje naznake i za mogućnost slabih oborina pa za točnu prognozu za kraj ovog i početak sljedećeg tjedna još moramo pričekati.

zatvori