Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

NAŠA MARTINA GOLČIĆ IZ SAD-a Kako razmišljaju Amerikanci nakon izbora?

Stanovnici država koje podržavaju demokrate u SAD-u imaju razloga za zabrinutost, dok je kod republikanaca ideja o ozbiljnim promjenama, rezovima i novom ekonomskom rastu bez obzira na cijenu bila dovoljna da daju svoj glas i na kraju prevagu za pobjedu Donalda Trumpa.

Direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić boravila je pet tjedana u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je sudjelovala u programu Professional Fellows program, Exchange program for Bosnia-Hercegovina, Croatia and Slovenia.

Program je bio namjenjen liderima koje se želi osnažiti (znanjem, iskustvom, networkingom) kako bi se potaknuo brži rast poduzetništva, start-up zajednice, inovacija i tehnologija u zemljama u kojima se program provodi.

Njezin boravak u SAD-u poklopio se sa završnicom izborne kampanje i samim izborima za novog, 45. američkog predsjednika. Kako je doživjela te povijesne trenutke, podijelila je s čitateljima Drave.info.

Za Dravu.info piše Martina Golčić.

Amerika je podvojena u razmišljanju nakon izbora. Iako se o tome naveliko govori i stvara dojam neizdrživog straha stanovnika za svoju budućnost, ovdje s terena, uživo iz Washingtona i Chicaga, stvari nisu tako dramatične. Život se nastavlja i zapravo se razmišlja kako da se u postojećim uvjetima nađe način da se dobije najviše moguće za naciju. Zvuči možda malo mainstream, ali uistinu je američki duh lišen žalovanja, optužbi i jadikovki.

Na političkom planu, demokrati sada govore i zastupaju mišljenje da su Trump i njegovi suradnici nedovoljno kvalificirani po pitanju političkog iskustva i mudrosti, što bi moglo negativno utjecati na razvoj i stanje u zemlji. Dio stanovništva koje podržava demokrate zastupa ideju pojačane podrške za organizacije i udruge za ljudska prava, imigrantska udruŽenja i NGO sektor. Time će se demokracija koju su razvijali stoljećima koristiti kao poluga za obranu ili ublažavanje teških odluka Trumpove administracije. NGO sada imaju poseban značaj i ulogu u društvu u vidu praćenja rada predsjednika i Kongresa kako bi javnost bila dobro obaviještena o tome koji zakoni i odluke se žele donijeti i kako oni mogu utjecati na živote građana (i nelegalnih stanovnika) SAD-a. Pokušava se stvoriti atmosfera da se tim organizacijama pomogne u vidu prikupljanja novca i drugih potrebnih resursa za njihov nesmetan rad.

Drugo, američki sustav nije autokratski te se sve poluge demokracije planiraju osnažiti i aktivirati kako bi se eventualna šteta umanjila ili spriječila.

Nitko ovdje nije protiv razvoja, posebice ekonomskog, pa ukoliko se pojedine odluke Trumpove vlade pokažu dobrima svi će ih podržati.

Republikanci vjeruju da će Trumpovo poslovno iskustvo te jedna vrsta bahatog stava i odlučnosti biti potrebna da zemlju povedu prema globalno najjačoj svjetskoj sili, po mom skromnom razmišljanju ne vodeći računa o cijeni tog rasta.

Na ulicama Washingtona život je toliko uobičajen i prosječan Amerikanac radi i živi svoj život bez prevelikog osvrtanja na političku situaciju, ali uvijek spreman biti uključen u volonterke aktivnosti, društveni rad i sve ono što je potrebno da bi zaštitio svoja prava. Naučeni i izvježbani da se njihov glas čuje i njihova prava poštuju, Amerikanci iskreno vjeruju da ne postoji osoba koja će njihove živote i prava narušiti do krajnjih granica. Je li to istina ili nije, teško je tvrditi, vidjet ćemo.

Osim politike, u Washingtonu su u tijeku pripreme za preuzimanje Bijele kuće i Kongresa, grade se pozornice i mjesta na kojima će se pratiti inauguracija.

Strah i nesigurnost svakim se danom smanjuju s obzirom na to da se planiranim aktivnostima i njihovim utjecajem daje uvid u mogućnosti kojima će se osigurati sigurnost, pravo na život u USA te daljnji nastavak mirnog života i rada.

Amerikanci žele mir, siguran život, prava, prihvaćanje različitosti i uvažavanje svih stanovnika. Kao i svugdje, uvijek je nekolicina onih koji ove stvari stavljanju u pitanje.
Pogrešno je cijelu Ameriku i sve njene stanovnike stavljati u isti mindset, poistovjećivati ih s lošim ili teškim porukama koje pojedinci odašilju.

Život u Americi je i dalje poticajan, gostoljubiv i otvoren, pun mogućnosti i prilika za sve.

Slušaj uživo
zatvori