Srijeda, 31. srpnja 2024.

FOTO Lana Kovač: Odvojite vrijeme i posvetite ga sebi – hodajte, trčite, plivajte, samo je bitno da se pokrenete

Redovitom tjelovježbom čuvamo svoje zdravlje i organizam od niza bolesti i poremećaja, u borbi protiv stresa vježbanje nam pomaže kao način izbacivanja negativne energije iz organizma, a liječnici navode da vježbanje jača čovjekov imunološki sustav što pomaže u prevenciji karcinoma, ali i u usporavanju širenja malignih stanica.

Koliko je važno dva, tri puta tjedno odvojiti vrijeme za bavljenje nekom fizičkom aktivnošću porazgovarali smo s trenericom i vlasnicom Body studija Hello 15, Koprivničankom Lanom Kovač.

Ustupila Lana Hećimović.
Ustupila Lana Kovač.

Vježbamo li dovoljno?

Drago mi je da ste me zamolili da napravimo članak o vježbanju i zašto je bitno za zdravlje ljudi jer što više gledam ljude oko sebe to sam žalosnija. Ne odlučujemo se tako lako na bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, a posljedice koje nam ostavlja današnji ubrzani način života su nepovratne.

Kada ste se vi počeli baviti sportom i kako je to utjecalo na vaš život?

Još kao dijete i dok jednom krenete takav način života vam ostaje zauvijek, potreba za vježbanjem je stalna. Zato sam se i odlučila za Kineziološki fakultet jer hoću pomoći i pokazati ljudima da je kretanje osnovna karakteristika ljudi, kao hrana i spavanje.

Ustupila Lana Hećimović.
Ustupila Lana Kovač.

Od 2005. godine vodite satove pilates body tehnike. O kakvoj tehnici je riječ?

U pilates body tehnici sam našla nešto što povezuje vježbe snage, gipkosti i kondicije i vrlo se razlikuje od klasičnog pilatesa. Body tehnika je razvila viši intenzitet, dinamiku vježbanja, kondicijsku komponentu, dinamičnije disanje, fluidnost iz vježbe u vježbu i, što je najbitnije, nepresušan izvor ideja i kreativnosti u izboru vježbi i rekvizita.

Kako izgleda vježbanje u toj tehnici?

Danas radim s 15 različitih rekvizita u kombinaciji sa švedskim ljestvama, biciklom, trampolinom i gravity njihalom te se trudim da mi je svaki sat što raznovrsniji, da uključuje što više mišićnih skupina i da je, što je najbitnij,e zabavan.

Ustupila Lana Hećimović.
Ustupila Lana Kovač.

Za one koji razmišljaju koji je način vježbanja za njih najbolji, što biste im poručii?

Na kraju uopće nije bitno kojom fizičkom aktivnošću se bavite, jer svatko od nas će izabrati nešto što mu odgovara, već da se krećete i da živite zdravije i lakše. Dva, tri puta tjedno odvojite vrijeme i posvetite ga samo sebi. Hodajte, trčite, plivajte, kližite, biciklirajte… Samo je bitno da se pokrenete.

 

 

 

zatvori