Srijeda, 31. srpnja 2024.

Medicinske sestre proslavile pola stoljeća udruženog rada

Županijska podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara obilježila je ovoga tjedna 50 godina djelovanja. S više od 200 članica i članova i aktivnostima koje provodi, upravo je naša županijska podružnica sa sjedištem u Koprivnici najbrojnija i među najaktivnijima u cijeloj Hrvatskoj.

Tu je činjenicu na svečanosti u koprivničkom Domoljubu s ponosom istakla predsjednica Marina Friščić, koja inače radi kao glavna sestra Centra za hitnu medicinu koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”.

Nemoguće je zamisliti kako bi život izgledao bez medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Isto kao što je danas nemoguće zamisliti da sredinom prošlog stoljeća, nakon Drugog svjetskog rata gotovo da nije bilo obrazovanih medicinskih sestara.

— Važno je reći da je naše društvo radilo na obrazovanju medicinskih sestara. Prvi zapisi o školovanju medicinskih sestara potječu iz 1960. godine. A našu je podružnicu 1966. godine osnovala sestra Kruna Ivančić — rekla je predsjednica Marina Friščić.

Da naše medicinske sestre nisu vezane samo uz bolesnike, već da imaju važnu ulogu u životu društva, pokazale su među ostalim i izložbom radova koje izrađuju u svoje slobodno vrijeme. Mnoge su angažirane i na širenju zdravstvene kulture i saznanja koja nekim građanima spašavaju život, a nekima poboljšavaju njegovu kvalitetu. Na njihovom radu i doprinosu zahvalili su im lokalni dužnosnici, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Koprivnička svečanost bila je prigoda i da se svim dosadašnjim predsjednicama ovdašnje podružnice HUMS-a uruče priznanja. Dobile su ih medicinske sestre Kruna Ivančić, Marijana Stanešić, Zorka Bači, Marija Žeželj, Nada Blažeković, Ružica Evačić, Žarka Zalar, Božica Šnajdar, Dragica Jalšić, Ana Hrusko, Anica Samaržija, te predsjednice od ’91. – Đurđa Lazar, Marina Nemčić i Draženka Petric.

zatvori