Nedjelja, 29. rujna 2024.

Prisjećamo se žrtve Vukovara, Grada heroja

Hrvatska se danas prisjeća jednog od najtežih trenutaka u povijesti naroda – pada Vukovara prije 25 godina. Hrvatska se danas poklanja Gradu heroju i herojima, malim i velikim ljudima od kojih za mnoge još uvijek ne znamo gdje su, kako su i kada skončali i gdje im počivaju kosti.

Šezdesetak koprivničkih i podravskih branitelja noćas je otputovalo u Vukovar gdje sudjeluju u koloni sjećanja i obilježavanju 25. obljetnice pada i stradanja Grada heroja. Odlazak branitelja u Vukovar organizirala je HVIDR-a čiji nam je predsjednik Zvonko Filipčić rekao:

Idemo se pokloniti našim poginulim hrvatskim braniteljima u Vukovaru, znači svim braniteljima poginulima u Vukovaru. Ima ih iz cijele Hrvatske. To je najmanje što mi branitelji možemo dati svojim suborcima u Vukovaru – da im se poklonimo i odamo počast i dužno poštovanje jer su dali svoj život na oltar domovine.

Uz članove HVIDR-e i njihovih obitelji, u Vukovar su iz Koprivnice otišli i članovi Hrvatskog časničkog zbora, HOS-a, udovice i djeca poginulih branitelja te neki od Vukovaraca koji su ostali živjeti u našem gradu.

U Koloni sjećanja su i službeni predstavnici naše Koprivničko-križevačke županije: dožupan Darko Sobota i član Županijske skupštine Miroslav Kovačić.

Građani koji nisu otišli u Vukovar počast i poštovanje mogu iskazati i u Koprivnici. Kod skulpture Vučedolske golubice, koju su na Lenišću u zahvalu Koprivničancima što su ih zbrinuli tijekom Domovinskog rata postavili upravo Vukovarci, građani već satima pale lampaše.

A koprivničku Kolonu sjećanja večeras organiziraju koprivničke mažoretkinje. Pozvale su sve gradske udruge, djecu, mlade, starije te sve ostale stanovnike Koprivnice da im se pridruže u dostojanstvenom odavanju počasti svim žrtvama i braniteljima Vukovara – Grada heroja.

Tiha kolona sjećanja uz simbolično upaljene svijeće krenut će u 17:30 sati od Gradske vijećnice na Zrinskom trgu do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata.

Tamo će u znak pijeteta svim Vukovarcima i vukovarskim žrtvama ostaviti upaljene svijeće, a sve to da se ne zaboravi i da se nikad više ne ponovi takva tragedija. Mažoretkinje će lampaše ostaviti i kod Vučedolske golubice na Lenišću.

Tragediju Grada heroja danas obilježavaju i u školama. U skladu s tradicijom, u Gimnaziji Fran Galović učenici i njihovi profesori te roditelji kao i drugi prijatelji škole kobnog 18. studenoga 1991. godine prisjetit će se prigodnim programom. Kao i obično, uz zgradu Gimnazije zapalit će svijeće. Program u Gimnaziji počet će u 17 sati.

A program “Sjećanje na Škabrnju i Vukovar” kojim će podsjetiti na ratne zločine i kulturocid koje su počinile srbočetničke snage, pripremile su i povijesne grupe Osnovne škole “Đuro Ester”. Program nam je najavila ravnateljica Sanja Prelogović:

Program je to u kojemu će učenici izvesti recitale, pjevat će pjesme, prezentirat će svoje radove i zapalit će svijeće na našem igralištu. Osim toga, priređena je predivna izložba u predvorju naše škole. Pozvani su svi prijatelji naše škole i pozvani su svi koji se žele prisjetiti toga dana prije 25 godina.

Program koji su osmislile voditeljice školskih povijesnih grupa, profesorice Jasminka Fanuko-Polančec i Mirna Kovačić počet će u 17:40 sati. Otvoren je za sve zainteresirane, no učenici osmih razreda su mu se obvezni odazvati, pojasnila je ravnateljica Prelogović:

Zato što učenici osmih razreda uče Domovinski rat. Pripremaju se ujedno za odlazak u Vukovar. Znate da svi osmi razredi u Hrvatskoj imaju nastavnu obvezu dva dana provesti u Vukovaru. Tamo se na licu mjesta upoznaju s poviješću vukovarskog kraja i Domovinskog rata, tako da će im večerašnji program biti priprema za odlazak u Vukovar. Naša je škola dobila termin u siječnju.

U programu su pozvani sudjelovati i članovi županijske podružnice UDVDR-a, koji već nekoliko godina provode projekt “Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u podravsko-prigorskim osnovnim i srednjim školama”.

A žrtve Vukovara prisjetili su se i učenici Područne škole Gotalovo sa svojom učiteljicom Violetom Pranjić te su zajedno poručili: Svi smo mi Vukovar!

Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
Slušaj uživo
zatvori