Nedjelja, 29. rujna 2024.

Jakšić: Nije dobro da se Hrvatska pretvori u jednu veliku metropolu, a sve drugo ostane provincija

Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice, jedan je od SDP-ovih gradonačelnika, načelnika i župana koji su se odazvali inicijativi za osnivanje stranačkog Foruma lokalne i regionalne samouprave.

Zašto se pridružio inicijativi Orsata Miljenića, Jakšić je sam pojasnio: — Apsolutno podržavam i apsolutno gledam na pokretanje našeg lokalnog foruma kao na pozitivnu stvar. Tu će se okupljati dužnosnici SDP-a s općinskih, gradskih i županijskih nivoa. To nam je nedostajalo u dosadašnjem radu naše stranke jer ljudi s terena bolje osjete bilo i potrebe naroda. Neka ovo bude prvi korak SDP-a prema onome što stalno ističemo kao potrebu ove zemlje: decentralizaciju. Jer koliko god mi voljeli i simpatizirali Zagreb, mislim da nije dobro da se ova zemlja pretvori u jednu jedinu veliku metropolu, a da sve drugo ostane teška provincija.

Da centralizacija države nije dobra pokazuje nam primjer Grčke, zemlje koja jedina u svijetu ima nivo centralizacije poput Hrvatske, istakao je Jakšić te upozorio da nova porezna reforma koju planira aktualna HDZ-ova i MOST-ova vlada neće donijeti ništa dobro lokalnim sredinama:

— To je nova porezna reforma koja obuhvaća promjene poreza bez ikakvih konzultacija s jedinicama lokalne i regionalne samouprave iako nas na to tjeraju i neke europske povelje. Opet idu u reforme prihoda i uzimaju prihod jedinicama lokalne i regionalne samouprave jer se država nije u stanju mijenjati, nije u stanju ni smanjiti broj ministarstava. To pakiraju u priču o većim plaćama bez obzira na to što je svakome tko gleda sa strane jasno da će veće plaće imati jedino bogati i oni bogatiji će postati još bogatiji dok će se nama prebaciti da se borimo s time kako zadovoljiti potrebe naših sugrađana za školama, cestama, javnom rasvjetom…

Jakšić je zaključio da će se tako sve što će biti moguće “usisavati” u Zagreb kao metropolu, što će dovesti do gašenja nekih općina, gradova i županija koje neće imati prihoda i mogućnosti opstanka.

Slušaj uživo
zatvori