Petak, 26. travnja 2024.

DANAS U MUZEJU Upoznajte Pavla Vuka-Pavlovića i razgledajte stare podravske hiže

U koprivničkom Muzeju večeras će biti otvorene dvije izložbe. Prva je posvećena životu i djelu Pavla Vuka-Pavlovića i bit će popraćena znanstvenim skupom.

Znanstveni skup povodom povodom obilježavanja 40. obljetnice smrti koprivničkog filozofa, pedagoga i pjesnika počinje u 16 sati u Gradskoj vijećnici, a izložba će prikazati crtice iz njegovog života i bit će otvorena u 19 sati.

Sat vremena ranije, u 18 sati, bit će otvorena izložba pod nazivom „Od hiže do hiže – Podravska hiža iz Zbirke etnografske fotografije“. Putem starih fotografija kao dragocjenih dokumenata prošlosti, ova izložba daje mnoge informacije o materijalnoj kulturi, elementima gradnje starih kuća na ulicama i trgovima Koprivnice, od kojih su najstarije snimljene kuće nastale u 18. i 19. stoljeća.

Kroz šetnju “Od hiže do hiže”, izložba će putem dokumentarne fotografije snimljene sredinom 20. stoljeća predstaviti „arhitekturu bez arhitekta“, umijeće tradicijskog graditeljstva koje je odraz jednostavnosti, funkcionalnosti i suživota čovjeka s prirodom. Izložene su i najnovije fotografije suvremenih kuća snimljenih u lipnju 2016. koje su dio promjene oblikovanja stambenih objekata i načina života ljudi u gradu u drugoj polovici 20. stoljeća.

Putem dokumentarne fotografije i novih tehnoloških mogućnosti (QR koda, 3D fotografije) posjetitelji će moći otkriti kako su izgledale stare hiže, što se danas nalazi na njihovom mjestu, te putem zanimljivih fotografija, predmeta i projekcije upoznati tradicijsku arhitekturu koja je specifičnost lokalne kulturne baštine Koprivnice i Podravine.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori