Srijeda, 16. listopada 2024.

FOTO Svečano otvoren novi dječji vrtić u Đelekovcu, načelnica Samošćanec: Ovo je povijesni dan za naše mjesto

U Đelekovcu je svečano otvoren novoizgrađeni dječji vrtić od 400-tinjak kvadratnih metara u kojem će boraviti ukupno 34 djece u po jednoj jasličkoj i vrtićkoj skupini.

Tu su i prostorije za odgojitelje te kuhinja i sanitarija, a na dijelu parcele površine oko 4.200 metara kvadratnih nalazi se i prostrano dječje igralište te parkiralište.

– Vjerujemo kako će mlade obitelji i obitelji s malom djecom sada imati dodatnu motivaciju za ostanak na području naše općine te tako doprinijeti i gospodarskom razvoju Đelekovca. Potreba za novim vrtićem postoji već duže vrijeme i drago mi je da smo ovaj projekt priveli kraju. Ovo je povijesni dan za Đelekovec – uvodno je rekla načelnica Lara Samošćanec te dodala kako je riječ o najvrjednijoj investiciji koja je provedena na području općine.

Snimio Tomislav Matijašić.

Na svečanosti otvorenja govorila je i ravnateljica vrtića Sanela Brgles te ravnateljica PORA-e Melita Birčić čiji tim je i pripremao dokumentaciju za pripremu na fondove.

Župan Darko Koren istaknuo je paradoks prema kojem svjedočimo otvaranjima vrtića zbog manjka prostora, dok je istovremeno sve manje djece.

– Na prvi pogled djeluje nelogično, no situacija je posljedica vremena u kojem sve više djece ima jednaku startnu poziciju, što nekada nije bio slučaj, a to je da ih sve više ima priliku pohađati predškolski odgoj i malu školu – dodao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Uime Ministarstva znanosti i obrazovanja govorila je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, a čestitke resornim ministarstvima uputio je i Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice.

– Nekad su se u mjestu mogli skupiti obrtnici koji bi napravili društveni dom, no danas bi to bila nemoguća misija zbog potrebnih postupaka i papirologije. Onda kad znamo da je ovakav vrtić izgrađen u jednoj maloj općini, to zaslužuje kapu do poda i naklon – kazao je.

Na svečanosti otvorenja bio je i saborski zastupnik Tomislav Golubić u ulozi izaslanika predsjednika Republike Hrvatske.

– Prenosim vam pozdrave predsjednika Zorana Milanovića uz čestitke što je sve završeno prije roka i bez penala, što se ne bi moglo reći za brojne druge projekte na području države – rekao je Golubić te Đelekovcu zaželio da im vrtić bude stalno popunjen.

Dodajmo kako je dječji vrtić posvetio župnik Krunoslav Sajko.

Snimio Ivan Grobenski.

Na svečanom otvorenju bio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, načelnici prijateljskih općina Mato Kuzminski, Ivan Derdić, Stjepan Milinković, Zoran Vrabelj i Ivan Sabolić, vijećnici Općinskog vijeća Općine Đelekovec te roditelji djece koja će boraviti u novom vrtiću.

Većina novca stigla iz fondova

Podsjetimo kako je ukupna vrijednost novog vrtića sa zaštitnom ogradom, igralištem i parkiralištem je oko 1,2 milijun eura, od čega je iz fondova i ministarstava stiglo gotovo 800.000 eura, dok je ostatak podmiren iz proračuna Općine.

Slušaj uživo
zatvori