Srijeda, 16. listopada 2024.

Izložba ‘Kak igramo i tancamo’ svoja vrata otvara ovog petka u Hlebinama, evo što vas sve očekuje

Izložba pod nazivom “Kak igramo i tancamo” koja se otvara u Galeriji naivne umjetnosti, Hlebine u petak u 18 sati, nastavak je niza uspješnih projekata realiziranih suradnjom različitih stručnjaka: povjesničara umjetnosti, muzejskih pedagoga i etnologa s umjetnicima koji su zabilježili pojedine teme na svojim radovima.

U izložbi ovog puta sudjeluju sljedeći autori: Đurđica BALOG, Nadica BELEC, Snježana BOŽIĆ, Ivan GENERALIĆ, Josip GENERALIĆ, Alen GJEREK, Tomislav GRABAR, Josip GREGURIĆ, Katarina HENC, Stjepan IVANEC, Zlatko KOLAREK, Željko KOLAREK, Željko KOROŠEC, Ivan LACKOVIĆ CROATA, Mirko MARKEŠIĆ, Martin MEHKEK, Bara MUSTAFA, Josip PERADIN, Mara PUŠKARIĆ-PETRAS, Franjo RUŽMAN, Zvonko SIGETIĆ, Pero TOPLJAK, Ljerka TROPŠEK i Josip VEČENAJ.

Vujakovi / Izvor: Muzej Grada Koprivnice

Na njihovim djelima možemo vidjeti elemente zadane teme bilo da se radi o općenitom prikazu plesa i pjesme u svakodnevnim prilikama, promišljanju simboličnih pa i magijskih poruka i značenja običaja vezanih uz ples i glazbu ili pak prikaza plesa i glazbe kao dijela svatovskih običaja i rituala. Izložba predstavlja značenje pjesme i plesa– nekad, ali i danas.

Dio izložbe sadrži etnografske predmete iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, KUD-a Fran Galović, Peteranec i privatnih zbirki kojima se nastoji dočarati djelić atmosfere nekadašnje svadbe u Podravini. Među običajima životnog ciklusa, postupci i radnje koje prate čin sklapanja braka zauzimaju značajno mjesto. Usmjereni su prije svega na mladi par kojemu se nastoji osigurati zajedništvo i odbiti od njega sve loše namjere i utjecaje. Mladenci jesu u središtu običaja i oni su istaknute figure gotovo svih postupaka.

Ipak, puno bitnog i zanimljivog događa se izvan njihovog vidokruga i obuhvaća raznoliku
skupinu sudionika. Sve započinje snobokima i prošnjom djevojke, slijede pripreme hrane, ukrašavanje prostora, prevoženje djevojčinog ruha, a kulminaciju događaja predstavlja samo svadbeno veselje koje se odvija u nekoliko faza: odlazak po mladu, običaji u mladenkinoj kući uz rastanak od roditelja i obitelji, svatovska kolona do crkve i vjenčanje, običaji ulaska mladenke u novu kuću i obitelj, svadbena večera i zdravice, skidanje vijenca i odlazak mladenaca u sobicu.

Izvor: Muzej Grada Koprivnice

Ponegdje se običaji nastavljaju drugog ili trećeg dana poput mivanja, odlaska na zdenec i sličnog. Svi navedeni običaji i postupci praćeni su pjesmom, svirkom i različitim vrstama plesa: kolom, čardašom, polkom i valcerom. Glazbenu podlogu u pravilu daju lokalni mužikaši koji igraju na cimbalu, guslama i tamburama, a nekada davno i dudama.

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca 2024. godine.

Slušaj uživo
zatvori