Nedjelja, 29. rujna 2024.

Vrtić na natječaju ministarstva osvojio glazbenu radionicu

Zahvaljujući natječaju Ministarstva kulture i medija pod nazivom Ruksak (pun) kulture, dječji vrtić u Novigradu Podravskom dobio je glazbenu radionicu Pričom do glazbe, glazbom do govora.

Mirna Snoj, profesorica klavira, djecu srednje i starije vrtićke skupine oduševila je i zabavila kroz razne pjesmice i brojalice.

Glazbena radionica namijenjena je djeci od četiri do šest godina starosti, a temelji se na metodi koja pjesmicama, brojalicama, slušanjem klasične glazbe i glazbenim igrama uvodi djecu u svijet glazbe.

– Metodski postupci primjene glazbenih sadržaja temelje se na Verbotonalnoj rehabilitacijskoj metodi koja omogućava primjenu sadržaja na svu djecu, bez obzira na njihove mogućnosti. Time glazbene vrednote, kao što su ritam, melodija, pauza, napetost i slično, predstavljaju strukturalni element i najmanje izgovorene cjeline te tako potiču i utječu na razvoj govora – pojasnili su iz vrtića.

Dodaju kako ovakav interdisciplinarni pristup za cilj ima široku primjenu sadržaja bez obzira na djetetove mogućnosti i osobni glazbeni doživljaj svakog djeteta. S obzirom na sve raznolikiju populaciju djece misleći time na njihove mogućnosti ili nemogućnosti, suvremeni pristupi zahtijevaju interdisciplinarne metode rada koje moraju biti primjenjive kroz sadržaje bliske djeci, a to su priča i glazba. Također jednako važna stavka je pravodobna primjena sadržaja, a to je najbitniji period razvoja-predškolsko doba.

Slušaj uživo
zatvori