Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO: DOZNAJEMO Evo što će biti s Esterovom 19, kućom Malančec i Muzejskim trgom

Urušena kuća poznata kao Esterova 19 koja se nalazi u Ulici Đure Estera u Koprivnici neće biti sravnata sa zemljom, a Muzejski trg i dalje je u planu.

Rekla je to Dravi.info zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž otkrivši da će navedena kuća biti rekonstruirana pa svi ljubitelji kulturne baštine i svi Koprivničanci ne moraju biti zabrinuti.

– U Upravnom odjelu za financije, gospodarstvo i europske poslove kolokvijalni naziv za kuću Malančec i Esterovu 19 nam je haunted house jer imamo toliko problema s prijavama. Svi projekti koji se rade imaju svoju dinamiku pa nekad prođu na natječajima, a ako ne prođu odmah onda prođu na sljedećima i stvarno se jako trudimo. U ovih sedam godina agonije i noćne more uspjeli smo napraviti projektno-tehničke dokumentacije i ostvariti prijave na ukupno četiri natječaja. Esterova 19 zadnje je prijavljena kao Interpretacijski centar Fortunata Pintarića, ali u smislu njegovog prosvjetiteljskog djelovanja – ne samo kao skladatelja crkvene glazbe, već i kao botaničara i matematičara, odnosno čovjeka koji je utjecao i širio pismenost u gradu Koprivnicu – istaknula je Ostriž.

Dodala je i u kojoj je fazi obnova kuće Malančec.

– Kuća Malančec je prijavljena na natječaj i prošli smo devet krugova te sad doista ne znamo kakav će biti ishod u selekciji, no nadamo se da ćemo i taj projekt uspjeti financirati – naglasila je.

Planova ima i za Muzejski trg od kojeg se nije odustalo.

– U starom prostornom planu predviđeno je da taj dio Esterove ulice bude zatvoren za promet i želimo očuvati zelenu površinu, napraviti svojevrsne kišne vrtove iz prirodnog slijeva, osigurati kvalitetan ulaz i pristup kućama u ulici, urediti trg ispred Franjevačke crkve i sve povezati s Ulicom Matije Gupca i vrtom Malančeca koji je također jako zanimljivo isplaniran i sigurna sam da će ljudi uživati kad se sve napravi – zaključila je Ostriž.

Slušaj uživo
zatvori