Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

JESEN PUNA NOVIH IZAZOVA Radmila Popović: Nakon 40 godina konačno je promijenjen nastavni plan i program za našu djecu

Ljeto u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce bilo je prožeto raznim aktivnostima i događanjima, a po svemu sudeći, takva će biti i nova školska godina.

Ravnateljica COOR-a Radmila Popović pohvalila se i brojnim projektima ali i planovima koje imaju u novoj školskoj godini.

Na samom početku ljeta zidovi Centra dodatno su uljepšani muralom kojeg je oslikao Graffiti ranč Legrad. Ideja je to stara već nekoliko godina, a početkom lipnja napokon je i ostvarena.

– To je bilo pročelje zgrade koje je bilo dosta sivo i prazno, a Dino Cvetinić ga je oslikao na radost i veselje svih nas u Centru, ali i gradu Koprivnici. Na muralu je naša djevojčica Sunčica koju smo kreirali prije nekoliko godina i koja nas predstavlja – objasnila je ravnateljica Popović.

Mural na pročelju zgrade Podravskog sunca / Izvor: COOR Podravsko sunce (Facebook)

Osim murala, lipanj je uljepšao i Tulum izvrsnosti na kojem su, uz ostale osnovne škole, sudjelovali i učenici Podravskog sunca na koje su jako ponosni.

– Sudjelujemo svake godine. Zahvaljujemo Gradu Koprivnici što uvažava i neka natjecanja koja nisu u katalogu Agencije za odgoj i obrazovanje, s obzirom na to da takvih natjecanja nema mnogo. Jedno od tih natjecanja je Državno prvenstvo školskih sportskih društava s kojeg se svake godine vraćamo s medaljama – govori ravnateljica Popović i dodaje da se ove godine u Poreču natjecalo devet učenika.

Sportska natjecanja, projekti i razne aktivnosti

Učenici Podravskog sunca sudjeluju na puno novih natjecanja, a važno je spomenuti kako su neka i sami organizirali poput Međužupanijskog natjecanja za učenike s teškoćama “Ja u prometu” koje se održava već 11 godina u suradnji s Policijskom upravom, a koje istovremeno uči djecu o važnosti sudjelovanja u prometu, pravilima ponašanja i upravljanje biciklom.

– Ono što bih posebno željela istaknuti jest da smo ove godine bili na Podravskim susretima u Varaždinu koji se održavaju od 1975., a mi smo posljednje organizirali 2001. godine. Ove smo godine obnovili tu tradiciju održavanja, a upravo će ove školske godine naš Centar biti domaćin – najavila je ravnateljica Popović.

Učenici u posjeti Etno kući Karlovčan / Izvor: COOR Podravsko sunce (Facebook)

Osim sportskih natjecanja, ljeto je prošlo i u znaku raznih izleta, pa su tako vrtićarci posjetili Etno kuću obitelji Karlovčan. Bio je to, kaže Popović, jedan jako lijepi izlet na kojem je volontirao jedan njihov pomoćnik u nastavi. Također, učenici su sudjelovali i na Renesansnom festivalu na kojem su predstavili rad njihove učeničke zadruge “Kopriva”.

Ravnateljica Popović pohvalila se i projektima. Među njima je “Pedaliranje bez granica” kojim su se prijavili na natječaj Podravke.

– Podravka je prepoznala važnost ovog našeg projekta, a dodijeljenim sredstvima kupili smo terapijski tricikl koji je izuzetno bitan za djecu s motoričkim poteškoćama. Ona ne mogu učiti voziti bicikl kao svi ostali, a ovaj im tricikl omogućava da sudjeluju u tom jednom lijepom iskustvu i daje im samopouzdanje. Benefit je i to što jačaju donje ekstremitete, vježbaju ravnotežu i sve to utječe na poboljšanje njihovog općeg stanja – objašnjava.

Početak nove školske godine u znaku novog kurikuluma

Počela je nova školska godina, a učenici i djelatnici Centra obilježili su je Hrvatskim olimpijskim danom.

– To je jedan tradicionalni lijep početak školske godine kroz sport. Održali smo simbolično paljenje olimpijske vatre, a nakon toga smo održali zajedničke vježbe na poligonima na našem školskom igralištu. Prilično puno radimo na fizičkim aktivnostima jer smo svjesni da je motorika jako važna za kompletan razvoj djece – ističe Popović.

Učenici sudjeluju na brojnim sportskim natjecanjima / Izvor: COOR Podravsko sunce (Facebook)

COOR Podravsko sunce ove godine ima problem s nedovoljnom pokrivenošću stručnih zaposlenika u školi.

– Mi smo otvorili dva nova razredna odjela, povećao se broj djece pa imamo odobrenje za dva nova radna mjesta za učitelje. S obzirom na to da smo mi deficitarna struka, vrlo teško je naći edukacijskog rehabilitatora. Isto tako, imamo potrebu za zapošljavanjem pedagoga i knjižničara, a ove godine smo dobili odobrenje Ministarstva za zapošljavanje psihologa pa ćemo uskoro objaviti natječaj za to mjesto – govori Popović.

Trenutno su u izradi kurikulumi, odnosno definiranje aktivnosti – od terenske nastave, izvannastavnih aktivnosti, projekata, suradnja do povezivanja s ostalim školama, a nastavit će biti otvoreni za svaki oblik suradnje.

– Nama je ova školska godina značajna zbog toga što je nakon 40 godina konačno promijenjen nastavni plan i program za našu djecu. Imamo nove kurikulume, značajne su promjene i bit će prilično izazovna godina da to uskladimo. Vjerujem kako ćemo sve uspjeti uskladiti i da će ovaj kurikulum ipak biti kvalitetniji od ovih prethodnih – zaključuje Popović.

Pripremili Sandrino Sabolić i Silva Jambrešić

Slušaj uživo
zatvori