Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

PROMJENE U CIJENAMA Dopunsko osiguranje HZZO-a ostaje isto, privatnici skuplji

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za sada neće podizati cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja koja ostaje za sve osiguranike 9,29 eura mjesečno dok su privatnici dijelom poskupjeli, a cijene njihovih polica kreću se od sedam do 37 eura, ovisno o dobi i paketu usluga, piše HINA.

Dio građana ostvaruje pravo na besplatno dopunsko osiguranje HZZO-a, koje koristi više od polamilijuna hrvatskih građana.

Ističu i da bilježe sve veći broj osiguranika budući da su zadržali istu cijenu, za razliku od privatnih osiguravatelja koji su krajem prošle godine najavljivali povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog za više od 20 posto.

– HZZO za sada nema razloga za promjenu cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja i ona ostaje nepromijenjena. Zadnji puta cijena je mijenjana 2013. godine –  ističu.

Privatne osiguravajuće kuće najavljivale su da će podići cijenu police u direktnom obraćanju klijentima, ovisno o tome kada pojedinom osiguraniku istječe polica. Kao razlog naveden je porast troškova zdravstvenih usluga povezan sa zakonskim izmjenama početkom nove godine.

Porast troškova od 1. siječnja

Od 1. siječnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje su donijele poskupljenja participacije za sve koji dopunsko nemaju pa je najmanja participacija poskupjela 33 posto, a maksimalna se udvostručila na 530,89 eura.

HZZO je početkom ožujka poskupio cijene usluga tako da oni koji nemaju dopunsko moraju plaćati skuplje cijene pregleda, dijagnostičkih postupaka, kao i bolničko liječenje. Oni koji nemaju dopunsko, zakonski su obavezni sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene.

Stariji osiguranici plaćaju više

Na adrese osam privatnih osiguravajućih kuća Hina je poslala upit o poskupljenjima i broju osiguranika. Poskupljenje police potvrdili su nam u Wiener osiguranju, Uniqi i Triglav osiguranju, dok su Allianz, Groupame i Generali odgovorili kako trenutno ne planiraju podizati cijene. Većinom ističu cijene polica za mlade, no cijene su im različite za dobne skupine, pa je ona za starije od 65 i trostruko veća u odnosu na 20-godišnjake.

Tko ne plaća?

Dio građana ostvaruje pravo na besplatno dopunsko osiguranje HZZO-a, koje koristi više od polamilijuna hrvatskih građana.

Prema zakonu, plaćanja dopunskog osiguranja oslobođene su osobe sa 100-postotnim invaliditetom, darivatelji organa, darivatelji krvi (muškarci s više od 35 davanja, žene s više od 25 davanja), redoviti učenici i studenti te osobe s prihodima ispod određene granice (prihodovni cenzus).

Slušaj uživo
zatvori