Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

POGURANAC Matea Potočnjak: Ne želim klijentu biti samo knjigovođa, već i partner na kojeg se uvijek stvarno može osloniti

U Pogurancu, posebnoj rubrici naših medija, svakoga tjedna predstavit ćemo po jednu tek osnovanu tvrtku, poslovnu ideju ili građansku inicijativu za koju smatramo da je vrijedna naše medijske podrške i to potpuno besplatno.

Grad Koprivnica od veljače je bogatiji za MMH CONSULTING j.d.o.o., knjigovodstveni servis kojeg je pokrenula Matea Potočnjak.

Ova 29-godišnja ekonomistica brojke i papire voli odmalena, a knjigovodstvo je zavoljela gledajući svoju majku kako radi te koja ju je i upoznala s takvom vrstom zanimanja.

– Sanjala sam i maštala da otvorim svoj knjigovodstveni servis s mamom, s obzirom na to što ona ima dugogodišnje iskustvo, a ja mlada i puna entuzijazma, volje za učenjem i radom. No, uvijek je nedostajalo hrabrosti za takav pothvat tako da se sve svelo na onu poznatu uzrečicu “Čovjek planira, Bog se smije” – objašnjava Matea.

Snimio Tomislav Matijašić.

Sad ili nikad

Ipak, odluka da otvori vlastito poduzeće pala je u veljači ove godine, a presudno je bilo posljednje radno mjesto koje joj je donijelo jedno vrlo neugodno iskustvo i nakon kojeg je rekla – sad ili nikad.

– Bilo me je strah hoću li moći, hoću li uspjeti… no odlučila sam jednostavno krenuti korak po korak. Mlada sam, s dovoljno iskustva i dajem 100 posto sebe svakom klijentu i poslovnom partneru – ističe Matea.

Cilj joj je, kaže, biti u potpunosti uključena u poslovanje svojih klijenata.

– Želim upoznati prvo samog poduzetnika, pa onda i njegovo poslovanje. Nije mi u interesu preuzeti dokumentaciju, obraditi istu, obračunati PDV, obračunati plaću i to je to. Ono čemu ja težim je da me klijent ne gleda samo kao knjigovođu već kao partnera na kojeg se stvarno može osloniti tako da pravovremeno dobije savjetovanje oko stvari koje treba promijeniti, da mu se ukaže na eventualnu nepravilnost, da se obavijesti o zakonskim promjenama koje se odnose na njegovu djelatnost. Ne želim gomile klijenata kojima ću odraditi osnovni knjigovodstveni posao, već nekolicinu klijenata kojima stvarno mogu biti na usluzi i biti maksimalno posvećena; pružiti im savjet u poslovanju i onda kada me za savjet ni ne pitaju. Ponekad nam je takav savjet toliko potreban i toliko nam znači, a nismo ni znali da ga trebamo – govori Matea.

Bitno je praćenje promjena

MMH CONSULTING j.d.o.o. nije specijaliziran za određene poslovne subjekte, tako da su njihove usluge dostupne udrugama, paušalnim i ostalim obrtima, malim i srednjim poduzećima i obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima.

– Vođenje poslovnih i ostalih knjiga i dnevnika, vođenje evidencija nematerijalne i materijalne imovine, salda konta kupaca i dobavljača, analitike plaća, obračun plaća i naknada radnicima, obračun PDV-a, sastavljanje statističkih i temeljnih financijskih izvještaja, prijava radnika na HZMO i HZZO samo su mali dio usluga koje nudimo klijentima, a osim knjigovodstvenih, pružaju i usluge virtualne asistencije u knjigovodstvu i računovodstvu – ističe.

Matea konstantno prati promjene u zakonodavstvu, pa tako i u financijskoj regulativi.

– Koristim pretplate na stručne časopise te redovno pratim vijesti o najavama dopuna i izmjena zakona. Uza sve to pratim i objave u Narodnim novinama o novo objavljenim zakonima – govori i dodaje kako je dosta teško biti u korak sa svim zakonima koji se često mijenjaju ili nadopunjuju.

Tehnologija napreduje iz dana u dan, ne samo u knjigovodstvu već i u drugim granama.

– Danas su nam dostupni e-računi, e-knjiženje računa i još puno toga. Sve je to već puno modernije u odnosu na ono kako je knjigovodstvo izgledalo prije 10 godina kada sam ja počela raditi, a da ne govorim koje su to promjene u odnosu na razdoblje još prije toga – govori Matea no ističe kako je još vjerna starom načinu rada, odnosno da voli vidjeti dokumentaciju. Kaže kako definitivno podržava “zeleno poslovanje” i snalazi se u novim tehnologijama rada, ali za sad planira ostati negdje “između”.

Snimio Tomislav Matijašić.

Biti sam svoj šef je lijepo, ali i iscrpljujuće

Svijet poduzetništva pun je izazova – potrebno se odreći puno stvari. U Matejinim očima, biti poduzetnik znači raditi puno više nego kada smo nečiji zaposlenik.

– Biti mama, supruga i poduzetnica jedan je od većih izazova, ali važno je pronaći ravnotežu, koju ja još uvijek uspostavljam. Osim ravnoteže između privatnog i poslovnog, jedan od izazova u početku poslovanja su i financijski izazovi gdje u početku treba pametno složiti strategiju poslovanja oko troškova ulaganja – smatra Matea i dodaje da povjerenje u privatnom životu pa tako i u poslovnom gradi iskrenošću i uvijek je za otvorenu komunikaciju jer samo na takav način možemo poslovati ako točno znamo što možemo očekivati.

Zapošljavanje dodatne radne snage Matei je definitivno u planu u skoroj budućnosti. Što se tiče novih usluga, o tome još nije razmišljala.

– Ne volim se zaletjeti u ništa. Nisam baš tip koji ide glavom kroz zid u sve. Prvenstveno mi je sada cilj da trenutno poslovanje bude stabilno i prepoznatljivo – zaključuje.

 

Slušaj uživo
zatvori