Nedjelja, 29. rujna 2024.

DAN VOZAČA Danijel Bugarin profesionalni je vozač kamiona više od 20 godina: Iako napamet znam svaku ulicu, uvijek treba biti oprezan

Danijel Bugarin, vozač kamiona u koprivničkom Komunalcu svoj radni dan započinje osmijehom. S 20 godina iskustva iza sebe, Danijel ne samo da vozi kamion, već je i dijelom zajednice koja se svakodnevno brine o našoj okolini.

Njegov put prema vozačkoj karijeri započeo je potkraj srednje škole kada je položio vozački ispit za automobile. Ubrzo su ga počeli zanimati veći izazovi – kamioni i velika vozila.

– Nakon B kategorije, morao sam čekati dvije godine pa sam 2000. godine položio C+E kategoriju, a prvi put sam kamion profesionalno vozilo 2004. godine. Znači već sam 20 godina profesionalni vozač. Prije 14 godine vozio sam kamion u Njemačkoj, od 2016. u Ludbregu, a evo sad sam već šest godina u koprivničkom Komunalcu – ispričao nam je u samom početku.

Danas, nakon dva desetljeća, osjeća se kao kod kuće u svom kamionu. Danijelov tipičan radni dan započinje podjelom rajona i prozivkom u timu.

– Popuni se nalog, pregleda se kamion i kreće na teren. Radi se u jutarnjoj smjeni, no nikad točno ne znamo koliko nas posla čeka jer nema pravila kad je količina otpada u pitanju. Nekad ga je više, nekad manje, a sve se mora pokupiti što je rasporedom za taj dan određeno. Nakon povratka u Komunalac kamion se obavezno čisti i pere. Kada sakupljamo dva dana zaredom papir ili plastiku onda nema potrebe za pranjem, ali nakon sakupljanja biorazgradivog otpada, obavezno detaljno čistimo spremnik – pojašnjava.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kako bi bio siguran sudionik u prometu za sebe i dečke, Danijel ističe važnost pozornosti i smirenosti.

– Iako svaku ulicu poznajem napamet, uvijek treba biti oprezan i gledati unaprijed. Promet može biti nepredvidiv – dodaje.

Njegova prednost je iskustvo stečeno vožnjom po Njemačkoj gdje su uvjeti uvijek bili drugačiji i zahtjevni.

–  Uvijek treba misliti na veličinu kamiona, gustoću prometa i na vremenske prilike i tome se prilagoditi – kaže.

Nastavlja kako tim s kojim radi čini srž njegovog posla.
– U timu nas je troje – dvoje radnika koji sakupljaju otpad i ja kao vozač. Svatko zna svoj posao, a to stvara odličnu atmosferu – objašnjava.

Snimio Tomislav Matijašić.

Njihova suradnja rezultira bržim i efikasnijim obavljanjem posla, što je važno u svakodnevnoj rutini. Iako Danijel ne pamti teške situacije tijekom vožnje, s osmijehom se sjeća veselog trenutka kada djeca mašu i traže da zatrubi.

– To je uvijek veselje za sve nas – kaže.

Ipak, ističe najneobičnija situacija koja se dogodila kada su prilikom sakupljanja otpada u Drnju pomogli lokalnim ljudima koji su organizirali svinjokolju.

– Stali smo na par minuta i pomogli im. Svi smo zajedno obavili posao, i naš i njihov, prisjeća se kroz smijeh Danijel.

Spomenimo na kraju kako Komunalac trenutno broji 14 kamiona; devet smetlarskih, tri podizača kontejnera i dva rolo navlakača.

Snimio Tomislav Matijašić.
Slušaj uživo
zatvori