Utorak, 1. listopada 2024.

I PLASTIČNE BOCE SU DOŠLE NA RED Povećava se naknada za povrat ambalaže, evo koliko će iznositi

Nakon što je potvrđeno da će se naplaćivati lagane plastične vrećice koje se uglavnom koriste na odjelima voća i povrća u trgovinama i na tržnicama, najavljeno je i povećanje naknade za povrat PET ambalaže.

Najavila je tako Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, dodavši kako će promjene stupiti na snagu u idućoj godini, prenosi tportal.

>> POČINJE NAPLAĆIVANJE Nema više besplatnih laganih plastičnih vrećica za voće i povrće

– Uredba je u ponedjeljak otišla na savjetovanje. Naknada za povrat PET ambalaže povećava se sa sedam na 10 centi – rekla je ministrica Vučković i dodala kako će nova uredba stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine.

Hrvatska je među prvim europskim zemljama već 2005. uspostavila sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka. Povratna naknada tada je iznosila 50 lipa, a nakon uvođenja eura, iznos je prilagođen na sedam centi po boci.

Okolišne udruge prošle su godine pozvale Ministarstvo da poveća povratnu naknadu, upozorivši da je dosadašnjih sedam centi među najnižima u EU i ne pruža dovoljnu motivaciju za povrat ambalaže. U svojim su preporukama naglasile da bi minimalna naknada trebala biti 10 centi kako bi se potaknulo veće prikupljanje i osigurala veća količina materijala za reciklažu u domaćoj industriji.

Ove mjere predstavljaju važan korak u jačanju zelene tranzicije Hrvatske i poticanju održivog gospodarenja otpadom.

Slušaj uživo
zatvori