Nedjelja, 29. rujna 2024.

Naplaćivanje plastičnih vrećica izazvalo niz negativnih reakcija: ‘Neka nam naplate i zrak koji dišemo, kako će znati jesam li ju donio sa sobom’

Pisali smo kako će se od 1. siječnja 2025. godine početi naplaćivati lagane vrećice koje se u rolama nalaze na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama.

Odluka je naravno digla prašinu i izazvala niz komentara na našem portalu.

>> POČINJE NAPLAĆIVANJE Nema više besplatnih laganih plastičnih vrećica za voće i povrće

Jedna naša čitateljica pita se zašto odmah nisu izbacili vrećice na blagajnama.

– Sad će valjda sve voće i povrće pakirati u plastiku jer kako će vagati na blagajnama ili će sve biti na komad. Ne dolazi u obzir da plaćam vrećice dodatno, ja sam protiv plastike. Ukinite sva pakiranja voća i povrća u plastici jer to je katastrofa, koliko toga ima pa nas naplaćivanje tih malih vrećica neće spasiti – kaže.

Druga se pak nadovezala kako barem više neće biti pakiranja jedne jabuke u jednu vrećicu, jedne kruške u drugu i još tri za ponijeti doma.

– Pa nekad smo to sve stavljali u papirnate škarnicle pa budemo i sad, nije problem. Maknite plastiku i vratite papirnate vrećice i svi sretni i zadovoljni, naravno bez naplaćivanja istih – nadovezala se čitateljica.

Naravno, neki se pitaju kad će početi i naplaćivati zrak i hodanje po zemlji, no neke zanima kako će zaposlenici znati jesu li kupci u trgovački centar došli s laganom vrećicom ili ne.

– A kako će znati u trgovačkim centrima jesam li došao s vrećicom koju sam platio u prijašnjoj kupnji? – pita se čitatelj dok se čitateljica nadovezuje – Neka nam naplate i zrak koji dišemo – zaključuje.

Podsjetimo, vrećice moraju biti označene porukom “Koristite vrećice štedljivo” kako bi se potaknula svijest o odgovornom korištenju. Također, trgovci moraju osigurati da se vrećice nalaze na mjestima gdje se namjenski koriste te na tim mjestima cijena jasno mora biti istaknuta.

Koliko će koštati lagana vrećica i dalje nije poznato.

Slušaj uživo
zatvori