Utorak, 1. listopada 2024.

POGURANAC Ray of Sunshine Mariie i Luke jedinstven je spoj cirkuske umjetnosti i brige za zdravlje

Mariia Torianyk i Luka Pintar oboje vole putovati. Svatko za sebe proputovao je pola svijeta sve dok su im se 2018. godine putevi sreli na kruzeru negdje između Madagaskara, Sejšela i Mauricijusa.

– Radio sam na brodu kao audio inženjer. Kao i obično, došao sam u kazalište i tamo na pozornici je stajala ona, kao čudo! Taj trenutak bio je toliko čaroban da sam gotovo čuo zvuk fanfara, prisjeća se prvog susreta Luka, a Mariia kroz smijeh dodaje – ja sam tada vježbala svoju cirkusku točku kada se pojavio on, moj princ na ‘bijelome konju’ ili, bolje rečeno, s daljinskim upravljačem u ruci.

Od toga je susreta započela je njihova zajednička avantura puna kreativnosti, smijeha i neočekivanih preokreta, a koja je rezultirala obrtom s velikim ambicijama. Ray of Sunshine i Ray of Sunshine Entertainment službeno su započeli s djelovanjem 3. rujna 2024. godine, a glavna djelatnost njihovog obrta fokusirana je na cirkusku umjetnost.

Mariia je porijeklom iz Ukrajine, točnije iz Kijeva, a ideja o stvaranju tvrtke za cirkusku umjetnost u njoj se rodila tijekom ispita iz pedagogije na cirkuskoj akademiji kada joj je profesorica rekla: ‘Sada je tvoja obaveza i dužnost prenositi svoje iskustvo i znanje sljedećoj generaciji’.

– Te su me riječi duboko dirnule i shvatila sam da to nije samo moja profesija, već put i poslanje. Cirkuska umjetnost je nevjerojatan oblik kreativnosti i ona u Hrvatskoj tek započinje svoj razvoj. Nastojimo postati dijelom tog procesa i dati svoj doprinos njegovom oblikovanju. Ova vrsta umjetnosti jedinstvena je po tome što uči disciplini, brizi za zdravlje i ljubavi, a sve to kroz igru i radost – objašnjava Mariia.

Otkrivanje tajni cirkuske umjetnosti kroz igru i vježbe

Njihov glavni fokus su akrobatsko-rekreativne radionice koje traju 45-60 minuta, namijenjene su djeci svih uzrasta i pružaju im priliku da kroz igru i zabavne vježbe otkriju tajne cirkuske umjetnosti. Djecu uče žonglirati i izvoditi akrobatske elemente te postaju dio cirkuskog svijeta.

– Naša cirkusantica Mariia, s puno energije i osmijeha, pomaže mladim talentima da savladaju osnovne gimnastičke i akrobatske trikove, razvijajući njihove motoričke sposobnosti i samopouzdanje. Program radionica uključuje učenje osnovnih cirkuskih trikova, poput akrobacija, žongliranja i balansiranja. Svi potrebni rekviziti, poput loptica, kolutova, marama, poi i hulahopa, osigurani su – priča Luka i dodaje da osim radionica, nude i nekoliko vrsta cirkuskih predstava u kojima naglasak stavljaju na interakciju s publikom.

Njihove radionice ujedno pomažu mladima da otkriju svoje talente, poboljšaju koncentraciju i povećaju samopouzdanje, a kroz programe doprinose razvoju lokalne kulturne scene i stvaraju nove prilike za mlade.

Od ideje do realizacije trnovit je put, podrška zajednice puno znači

Samo otvaranje obrta bilo je veoma jednostavno jer, kako kažu. Danas se sve može obaviti Online. Onaj teži dio je logistika, jer put od ideje do realizacije je težak i trnovit.

– Naša djelatnost kao takva je nova u našem dijelu svijeta. Najveći problem
je što ljudi ne shvaćaju cirkus ozbiljno. Ovdje ta kultura još nije toliko razvijena. Zato
moramo stalno dokazivati da cirkus može dostići visoku razinu, baš kao balet, tenis ili nogomet. Te poteškoće pokušavamo prevladati našim radom, kvalitetom, ustrajnošću te povezanošću s istomišljenicima iz cijele Hrvatske. Polako se sastavlja tim koji će Cirkusku umjetnost staviti na kartu hrvatske u najsvjetlijem izdanju – smatraju Mariia i Luka.

Ray of Sunshine jedistven je spoj cirkuske umjetnosti i brige za zdravlje

Njihova kompanija Ray of Sunshine podržava lokalnu umjetničku scenu kroz organiziranje različitih događanja i radionica. Svojim djelovanjem nastoje pokazati da cirkuska umjetnost nije samo zabava već važan dio kulturne baštine koji potiče razvoj kreativnosti i samoizražavanja. Posebnu pažnju posvećuju radu s djecom i mladima, pa tako od 2020. godine redovito posjećuju i udrugu Mali princ u Đurđevcu gdje rade na poboljšanju motoričkih sposobnosti djece.

– Posebno cijenimo priliku za rad s mladima, dijeljenje znanja i vještina te razvoj njihovih kreativnih sposobnosti. Podrška škola, njihovih učitelja i osoblja omogućila nam je da realiziramo naše obrazovne programe, i ponosni smo na rezultate koje smo zajedno postigli. Grad Đurđevac i njegovi stanovnici pružili su nam toplu dobrodošlicu, i iskreno smo zahvalni na svim prilikama koje su nam omogućile rast i razvoj – poručili su Mariia i Luka.

Njihov plan u sljedećih pet godina je aktivno razvijati njihov obrazovni program, proširiti suradnju s lokalnim školama, organizacijama i kulturnim centrima. Želja im je da cirkuska umjetnost postane dostupna većem broju djece i mladih te da nastave iznenađivati publiku stvaranjem kreativnih i uzbudljivih programa, kao i razvijati suradnju s talentiranim umjetnicima, a svi zainteresirani se 16. i 17. rujna u dvorani Osnovne škole u Đurđevcu mogu upoznati sa žanrovima akrobatike, gimnastike i balansiranja na rukama. Radionice počinju u 17 sati odnosno 19 sati.

– Ustrajnost, ljubav prema onome što radimo i podrška lokalne publike, to su faktori koji će nam omogućiti da rastemo i postignemo nove visine u budućnosti – zaključuju.

Slušaj uživo
zatvori