Utorak, 1. listopada 2024.

FOTO Vatrogasci se vratili s mora, Cvrtila: Na obali su bili na raspolaganju 24 sata, osim redovnih bila je i jedna izvanredna dislokacija

Jesen nam polako stiže, a to znači da su se s redovnih ljetnih dislokacija vratili i koprivnički vatrogasci koji su posljednjih mjeseci čuvali obalu.

Kako nam je rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Željko Cvrtila, prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića 20. lipnja su počele planirane dislokacije po priobalju.

– Naši vatrogasci iz Vatrogasne zajednice grada Koprivnice i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica imali su redovnu dislokaciju cijelo ljeto i to sve do ovog ponedjeljka na otočju Brijuni. Bili su tako na otocima Vanga, Mali Brijun i Veliki Brijun – kazao je Cvrtila.

Dodao je da su na otočju Brijuni bili više preventivno.

– Na svu sreću nije bilo nekih požarnih intervencija, imali smo primjerice potop jahte i intervenciju zbog udara groma pri čemu se srušilo drvo. No, dečki su bili 24 sata na raspolaganju. Imali smo šest smjena po četiri djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica i pet smjena s pripadnicima vatrogasnih društava s područja grada i njih je bilo 17 i troje je bilo pripadnika s požarnog područja okolnih općina uz Koprivnicu. Što se tiče vozila koja su bila na Brijunima, bilo je dislocirano vozilo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Štaglinec na Malom Brijunu i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica na Velikom Brijunu – objasnio je Cvrtila.

Kazao je i kako su uz Brijune imali i dislokaciju u Supetru na Braču.

– U prvoj dislokaciji sudjelovale su dvije članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Draganovec koje su do 4. srpnja bile na toj dislokaciji – napomenuo je zapovjednik.

Izvanredna dislokacija na području Makarske i Tučepa

No, osim redovnih dislokacija krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza bila je i jedna izvanredna dislokacija.

>> Zapovjednik Habijan za Dravu.info iz Dalmacije: Od tri ujutro nismo stali, svakog časa očekujemo kanader

– Na područje Makarske i Tučepa bili su upućeni naši kolege s koprivničkog područja koji su išli s vozilom Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, a s njima su išla i tri pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jagnjedovec s kombi vozilom. Oni su bili upućeni na sanaciju nakon gašenja požara – istaknuo je Cvrtila.

>> Naši heroji pomogli u borbi s vatrenom stihijom, Habijan: Vraćamo se doma, uspješno smo izvršili sve zadatke

Ljetne dislokacije su završile, no vatrogasci nastavljaju sa svojim aktivnostima pa su tako u tijeku razna vatrogasna natjecanja.

– Moram ovdje spomenuti Dobrovoljno vatrogasno društvo Koprivnica, njihova mladež je osvajač kupa na nivou Hrvatske vatrogasne zajednice – njihova mladež je ponovila dobar rezultat od prošle godine. Već 22. rujna nam slijedi županijsko vatrogasno natjecanje u Rasinji, a bliži nam se i razdoblje raznih vježbi na području grada koje će odrađivati Javna vatrogasna postrojba u suradnji s dobrovoljnim vatrogasnim društvima – pojasnio je.

Nastavio je kako tek s proljećem zapravo upisuju djecu i mlade u svoja društva.

– Kad se vrijeme malo smiri voditelji počinju trenirati sa svojim ekipama, tada se upisuje najviše djece, i to je vrijeme kad u školama držimo razne programe, prezentacije i radionice kako bismo privukli što više djece – kazao je.

Za kraj, Cvrtila je spomenuo i brojke, pa je tako istaknuo da je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Koprivnica ove godine bilo 116 intervencija, a što se tiče područja grada i prigradskih naselja bile su 74 požarno-tehničke intervencije.

Slušaj uživo
zatvori