Srijeda, 2. listopada 2024.

JAVNO SAVJETOVANJE Rastu naknade nezaposlenima, na hrvatsku burzu rada moći će i stranci

Ministarstvo rada i socijalne skrbi pokrenulo je javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu rada kojima se ublažavaju uvjeti za ostvarivanje određenih prava, povećava broj radnika koji mogu dobiti naknadu za vrijeme nezaposlenosti, podižu se iznosi naknada te ono najvažnije, na biro će moći i stranci.

Kako javlja TPortal, u Hrvatskoj trenutno novčanu naknadu prima samo svaki peti prijavljeni na burzi rada, a postojeći iznosi često pružaju financijsku sigurnost osobama koje ostanu dulje vrijeme bez posla.

Podsjetimo, pravo na naknadu imaju samo nezaposleni s najmanje devet mjeseci radnog staža u posljednja 24 mjeseca prije prestanka radnog odnosa. Ovisno o duljini staža, naknada se može koristiti između 90 i 450 dana, ali samo ako je ugovor o radu raskinuo poslodavac.

Veće pogodnosti za mlađe

Kako bi se povećao broj osoba s pravom na naknadu, predlaže se smanjenje uvjeta za mlade do 30 godina. Oni bi pravo na naknadu dobivali već nakon šest mjeseci staža u prethodne dvije godine, dok bi stariji i dalje trebali imati devet mjeseci. Također, pravo na nastavak primanja naknade dobit će i oni koji su sporazumno raskinuli ugovor o radu nakon što su se zaposlili, a nisu bili zadovoljni radnim uvjetima.

Visina novčane naknade za prvih 90 dana nezaposlenosti ostaje 60 posto osnovice, koja se računa na temelju prosječne bruto plaće u tri mjeseca prije gubitka posla, dok je maksimalan iznos 70 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Naknada za razdoblje od 91. do 180. dana nezaposlenosti povećat će se s 30 na 35 posto osnovice, a za naredno razdoblje ostaje 30 posto. Novost je da će se u obračun osnovice moći uključiti i razne neoporezive isplate poput naknade za prijevoz i dodataka za prekovremeni rad, ako je to povoljnije za nezaposlenu osobu, doznaje TPortal.

Osim toga, nezaposleni koji su upućeni na obrazovanje, osposobljavanje ili profesionalnu rehabilitaciju, zadržavat će pravo na naknadu i tijekom tog procesa.

Proširenje prava na strane radnike

Novim zakonom će i strani radnici iz trećih zemalja dobiti pravo prijave na burzu rada i primanja naknade u slučaju gubitka posla bez vlastite krivnje. Ova mjera je usklađena s migracijskom politikom Hrvatske te predstojećim izmjenama Zakona o strancima, kojima se stranim radnicima omogućuje dulji boravak i reguliraju uvjeti smještaja, s ciljem njihove bolje integracije u društvo, prenosi TPortal.

Slušaj uživo
zatvori