Srijeda, 2. listopada 2024.

FOTO: HLEBINE SLAVE DAN OPĆINE Trnski: Podižemo kvalitetu života stanovnika, a s fondovima smo utrostručili izvorni proračun

Svečano je u Hlebinama, gdje je u povodu proslave Dana općine održana sjednica Općinskog vijeća.

U Društvenom domu pored Galerije naivne umjetnosti okupili su se članovi vijeća te istaknuti pojedinci iz društvenog, kulturnog i političkog života Hlebina, uz brojne druge goste.

Prisutni su bili župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, saborski zastupnik Darko Sobota, te načelnici i ravnatelji javnih ustanova.

Na početku svečane sjednice izviješće o radu vijećnika podnio je predsjednik Općinskog vijeća Anđelko Belec, dok je rezime učinjenoga u proteklih godinu dana dala načelnica Božica Trnski.

Snimio Tomislav Matijašić.

Uvodno je kazala kako Općina Hlebine sa svojim skromnim izvornim proračunom od oko 285.000 eura ne bi mogla biti uspješna u provođenju projekata da nema suradnje među ljudima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i ustanova.

– Nastavljamo pružati podršku mještanima sufinanciranjem boravka djece u vrtićima, uključujući jedan mjesec besplatnog boravka, a osiguravamo i jednokratnu pomoć za novorođenčad uz poklone za djecu povodom blagdana, besplatne bilježnice te razne sufinanciranja sportskih aktivnosti. Najstariji stanovnici dobivaju božićnice i uskrsnice, imaju na raspolaganju gerontodomaćice koje im pomažu u kući te organizirani prijevoz do Koprivnice. Za mlade obitelji, Općina nudi pomoć u stambenom zbrinjavanju i sufinanciranju energetske obnove kuća, što je rezultiralo doseljavanjem njih četrdesetak – kazala je načelnica Trnski.

Izvorni proračun utrostručen

Općina je realizirala 14 velikih projekata, a proračun su zahvaljujući prijavi projekata na  fondove uspjeli utrostručiti.

– Ističem održavanje nerazvrstanih cesta na području Općine u vrijednosti 27.500 eura, sufinanciranje asfaltiranja županijske ceste u Gabajevoj Gredi vrijedno 150.000 eura, izgradnju parkirališta, ograde i igrališta uz dječji vrtić Leptirić u vrijednosti 21.000 eura te uređenje mrtvačnice i postavljanje vanjskog fitness vježbališta. Tu je i nova “pametna” klupa te uređenje Društvenog doma u Gabajevoj Gredi. Posebno je značajna izgradnja pješačke staze kroz cijelo naselje, čime se povećava sigurnost u prometu – izjavila je načelnica Božica Trnski.

Od kapitalnih projekata, uskoro se očekuje dovršetak Aglomeracije, koja će značajno poboljšati standard života svih mještana. Općina je za taj projekt izdvojila više od 330.000 vlastitih eura.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Trenutno je u tijeku izgradnja pješačke staze u ulici Bana Josipa Jelačića, u vrijednosti gotovo 420.000 eura, od čega je više od 160.000 eura dobiveno iz fondova. Započet je i postupak asfaltiranja dijelova te ulice. Također, dovršavamo gradnju staze i klupa u Parku skulptura ispred Galerije Hlebine, izrađujemo projektnu dokumentaciju za solarne ploče na općinskim objektima te renoviramo prostor u Društvenom domu u Gabajevoj Gredi za potrebe Udruge Gabajevčani mali ljudi velikog srca – izjavila je načelnica Trnski.

Što se tiče sportske infrastrukture, u planu je nova fasada na zgradi NK Lipa te postavljanje tribina na nogometnom igralištu, a objekt će nositi ime “Branko Sabolić” po nogometnoj legendi. Ne manje važno je i obilježavanje stote obljetnice kluba.

Načelnica se osvrnula i na još dvije obljetnice koje će Hlebine krajem godine obilježiti, a to je 110 godina od rođenja slikara Ivana Generalića te 20 godina od smrti Josipa Generalića.

Podrška stigla sa svih strana

Uime gostujućih načelnika, Hlebinčanima je Dan općine čestitao načelnik Općine Gola Stjepan Milinković.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svim mještanima želim sretan Dan općine. Dokazali ste da se s velikim zalaganjem i malim proračunom mogu realizirati značajni projekti i na tome vam čestitam. Mnogi mogu od vas učiti i tome se radujemo. Privilegija nam je doći u Hlebine i u ovaj hram kulture. Hlebinčani mogu biti ponosni što ovdje žive. Imate čast i obvezu da nastavite s održivim razvojem ovoga mjesta – kazao je.

Podršku vodstvu Općine Hlebine iskazao je župan Darko Koren te pohvalio nastojanja da život u mjestu učine što kvalitetnijim.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Potvrđujemo da nam je ova općina važna, jer nas iz mnogo razloga nadahnjuje, prvenstveno time kako se s malim proračunom može puno učiniti. Svi mi koji smo češće ovdje primjećujemo koliko se u malim sredinama radi i koliki je napredak. Hlebine su jako dobar primjer. Općina Hlebine po meni ide jednim dobrim putem i na tome im treba i čestitati i zahvaliti – kazao je Koren.

Da će za kvalitetne projekte uvijek imati njegovu podršku, s govornice je poručio i saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Zahvaljujući i Vladi Republike Hrvatske, u manjim jedinicama postižemo velike uspjehe i realiziramo projekte, a riječ je o vrijednim infrastrukturnim zahvatima. Svi mi koji vodimo male općine pokazali smo da znamo gospodariti novcem koji nam je dodijeljen i boriti se da zadržimo mlade ljude na području na kojem živimo – poručio je.

Izložba slika i otvorenje turističkih apartmana

Dodajmo kako je u okviru obilježavanja Dana općine Hlebine otvorena godišnja izložba slika i skulptura članova Udruge hlebinski slikari i kipari naive, a svečano su otvoreni i novi, privatni apartmani za smještaj turista.

Slušaj uživo
zatvori