Nedjelja, 29. rujna 2024.

Slikarica Laura Lončar povezuje dva svijeta: Nastojim znanstvene koncepte prenijeti u umjetničku formu

U malom ateljeu ispunjenom bojama, platnima i svjetlom, stvara mlada umjetnica Laura Lončar.

Kao dijete voljela je crtati, no pravi početak ozbiljnog bavljenja slikarstvom dogodio se kada je dobila na poklon platno s iscrtanim motivom Van Goghove slike.

– Kao i svako dijete, od malena sam crtala i bavila se različitim kreativnim aktivnostima. Kako sam odrastala, ta je ljubav uvijek ostala prisutna te sam nastavljala raditi razne ilustracije i crteže na papirima. Jednom sam na poklon dobila platno s iscrtanim motivom Van Goghove slike ‘Polje žita s čempresima’ i potrebne boje pa sam je i naslikala. Samo iskustvo rada s bojama na platnu mi se jako svidjelo pa sam, nakon što sam napravila tu sliku, odlučila nabaviti akrilne boje i nekoliko platna, i tako je sve počelo – prisjeća se Laura.

Ovaj trenutak bio je prekretnica za njezinu daljnju kreativnu avanturu, u kojoj se inspiracija neprestano prelijeva iz njezine ljubavi prema prirodi, biologiji i znanosti. S diplomom iz biologije, njezina strast za znanjem neraskidivo se povezuje s umjetnošću.

– U svojim radovima volim istraživati složenost i međusobnu povezanost prirodnog svijeta, znanstvene teorije i spoznaje. Po struci sam magistra biologije koja je također moja velika ljubav, te je upravo biologija moj nepresušni izvor motivacije. Zanimaju me i teme vezane uz psihologiju i neurobiologiju te inovacije i tehnološki napredak društva. To su sve stvari koje volim proučavati, pa često čitajući dođem na ideje koje onda želim vizualno prenijeti kroz vlastiti rad – priča.

Njezin umjetnički stil, koji opisuje kao ‘ekspresivni realizam’, odražava ovu jedinstvenu kombinaciju preciznosti i slobode. U njezinim rukama platno postaje teren za eksperimentiranje, gdje se miješaju različite tehnike i materijali kako bi se stvorila umjetnost koja priča svoju priču.

– U svojem radu nastojim prikazati stvarne motive, kao što su portreti ljudi i životinja, ali kombiniram ih s apstraktnim elementima kako bi se naglasila emocija i ideja koja se nalazi iza samog djela. Najčešće se koristim miješanom tehnikom i koristim materijale poput teksturnih pasti, sprejeva, markera i akrilnih tinti koji doprinose ekspresivnosti i osjećaju slobode tijekom samog procesa slikanja – objašnjava umjetnica.

Njena prva izložba, koja je prikazivala mačke svih vrsta, održana je na fakultetu gdje je studirala biologiju.

– Moja prva izložba pod nazivom ‘mačke’ održala se na Odjelu za biologiju u Osijeku gdje sam u to vrijeme studirala. Izložba se sastojala od 29 crteža na papiru i četiri akrilne slike na platnu, a prikazivala je osim domaće mačke, i lavove, tigrove, leoparde te druge velike mačke. To je bilo jako zanimljivo iskustvo kojega se rado sjetim. Prijateljica i ja smo transportirale slike velikih dimenzija od mojeg stana do faksa tramvajem, a zatim je trebalo osmisliti i način kako ih izložiti u prostoru koji inače nije namijenjen za izlaganje slika, već za preparate, akvarije i biljke. Sjećam se da mi je ta prva izložba bila veliko ohrabrenje, i prvi sam put iskusila radost koju donosi dijeljenje svog rada s ljudima koji dijele slične interese – kaže.

Laura Lončar. Privatna arhiva.

Od tada je sudjelovala na brojnim izložbama, a jedan od njenih najdražih projekata bila je kolekcija slika ‘Od tundre do tropskih kišnih šuma’, koja istražuje različite biome Zemlje kroz 30 radova.

– Svaka slika iz te kolekcije priča priču o posebnostima životinjskih stanovnika tih bioma – priča s ponosom. Kolekcija je toliko značajna da je prema njoj objavljena i knjiga.

Kaže kako ima mnogo uzora u umjetnosti, od povijesnih umjetnika nadahnjuju ju je impresionist poput Claudea Moneta, a također voli i stvaralaštvo Van Gogha, a u kategoriji arhitekture Antonio Gaudi i njegove organske forme.

– Često istražujem i pronalazim suvremene umjetnike iz različitih disciplina čiji me rad inspirira u vlastitom stvaralaštvu. Neki koje bih izdvojila trenutno su: Thijs Biersteker – umjetnik koji izrađuje instalacije te u suradnji sa znanstvenicima koristi stvarne podatke o stanju iz prirode, Gregory Colbert – bavi se umjetničkom fotografijom naglašavajući vezu čovjeka i prirode, ilustratorica Chiara Bautista te Dimitra Milan, čiji me ekspresivni način stvaranja privlačio još od malena i čiji sam umjetnički program na kraju i završila – objašnjava.

Zanimalo nas je kako započinje proces stvaranja novog umjetničkog djela, a kod Laure sve počinje u bilježnici u koju upisuje sve stvari koje je inspiriraju, kao i misli i ideje.

– Iz bilježnice biram elemente koje želim uklopiti u sljedeću sliku, zatim napravim skicu te počinjem s dodavanjem slojeva različitih materijala. Najčešće počinjem s fluidnim materijalima koji uz dodatak vode rezultiraju nepredvidivim i kaotičnim, ali jedinstvenim uzorcima i kombinacijama boja. Prvi su slojevi vrlo ekspresivni i bez puno plana, samo se prepustim procesu, i to je obično faza u kojoj slika izgleda beznadno. Nakon toga, radim s tim kaosom, uljepšavam, biram što će ostati, a što ne i posvećujem više pažnje detaljima. Na kraju su upravo ti nepredvidivi i kaotični prvi slojevi oni koji daju dubinu gotovom radu – govori.

– Izdvojila bih i trenutnu izložbu pod nazivom ‘The future is now’ , koja je pregled kroz moje najnovije radove inspirirane tehnologijom i znanošću. Navedena se izložba otvorena je u KKC Pixel-u Koprivnici do 12. rujna – ističe umjetnica.

Povratne informacije su joj jako bitne te kroz rad želi potaknuti dijalog. Cijeni svaku kritiku koja je dobronamjerna i konstruktivna te je nastoji uvažiti. Kad predstavlja svoja djela publici najvažnije joj potaknuti emociju, zaključuje.

Slušaj uživo
zatvori