Četvrtak, 3. listopada 2024.

POVRATAK U SVAKODNEVICU Kako ublažiti depresiju i stres nakon godišnjeg odmora

Privikavanje na posao nakon godišnjeg odmora može biti stresno iskustvo. Naime, kako navodi Hina, statistika govori da je 80 posto ljudi u blago depresivnom raspoloženju kada se vrate s odmora jer se ponovno trebaju prilagoditi dnevnoj rutini ureda i obiteljskog života.

Povratak na posao nakon odmora često podsjeća na depresivno raspoloženje nakon praznika poput Nove godine ili Božića, uzrokujući letargiju, umor i osjećaj bezvoljnosti, a može izgledati čak kao mala egzistencijalna kriza.

Depresija nakon odmora i kako je ublažiti

Depresija nakon odmora ima čak i svoju dijagnozu i ne treba je shvaćati olako. Simptomi poput nesanice, umora, glavobolje i tjeskobe često prate prvi radni dan, ali ne predstavljaju razlog za zabrinutost ako ne traju dugo. Istraživanja pokazuju da se povratku na posao najlakše prilagode oni koji ne koriste više od dva tjedna odmora. Preporučuje se ‘razbijanje’ godišnjeg odmora na manje dijelove kako bi se tijekom godine koristilo nekoliko kraćih odmora. Nekoliko dana prije završetka odmora korisno je vratiti se poznatom radnom ritmu.

Nekoliko dana predaha između putovanja i početka posla

Reakcije na promjene životnog ritma su vrlo individualne; neki ih podnose lakše, dok kod drugih mogu izazvati veće tegobe. Ipak, postoje savjeti i preporuke koji mogu biti korisni za većinu ljudi. Primjerice, ostavite si nekoliko dana između povratka s odmora i početka posla za raspakiranje, završavanje sitnih obaveza i pripremu za posao. Poželjno je započeti s radom sredinom tjedna, kako bi petak bio bliže, a šok manji.

Fizička aktivnost poput jogginga, plivanja ili vožnje bicikla, uz druženje s prijateljima, može pomoći u smanjenju stresa i lošeg raspoloženja.

Također, fizička aktivnost poput jogginga, plivanja ili vožnje bicikla, uz druženje s prijateljima, može pomoći u smanjenju stresa i lošeg raspoloženja.

Nema univerzalnog recepta

Kada je riječ o prilagodbi svakodnevnoj rutini, treba imati na umu da nema idealnog i univerzalnog recepta. Ono što pomaže jednoj osobi, ne mora nužno pomoći i drugoj. Iskustvo je pokazalo da je prilagodba uspješnija kod osoba koje žive zdravim načinom života, koje postupno povećavaju radni ritam, koje ne tuguju za divnim danima odmora nego uživaju u lijepim uspomenama.

No, ako ni jedna mjera ne pomaže, ako nas posao kojem se vraćamo sve manje veseli ili nas uopće više ne ispunjava, ako nam izaziva sve više stresa, nezadovoljstva i česte frustracije, možda je došlo vrijeme za veliku inventuru poslovne karijere, da evaluirate svoj odabir i ozbiljno razmislite o promjeni radnoga mjesta.

Slušaj uživo
zatvori