Četvrtak, 3. listopada 2024.

USUSRET ŠKOLI Mreža udruga za djecu od Vlade traži da hitno uklone sve prepreke za djecu s teškoćama u razvoju

U ponedjeljak počinje nova školska godina, a Mreža udruga za djecu uputila je poziv Vladi na hitnu uspostavu posebnih razrednih odjeljenja i zapošljavanje stručnjaka, piše Index.

Kako kažu, djeca s teškoćama u razvoju ne smiju biti taoci sustava i treba im se na vrijeme osigurati sve potrebno za početak povratka u klupe.

– Zbog birokratskih prepreka i neusklađenosti između lokalnih i nacionalnih institucija, mnoga djeca s teškoćama u razvoju nisu u mogućnosti redovito pohađati školu, osobito u Zagrebu, gdje izostaje osnivanje posebnih razrednih odjeljenja, priopćili su iz Mreže.

Navode kako Grad Zagreb nije raspisao natječaj za potrebne stručnjake, dok Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih odgađa izdavanje potrebnih odobrenja, pozivajući se na zabranu zapošljavanja u javnim službama.

Od nadležnih institucija traže da otklone sve prepreke u obrazovnom sustavu, a koje bi spriječile daljnju diskriminaciju djece s teškoćama.

– Ne možemo dozvoliti da birokracija i neadekvatna suradnja između institucija koče obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, zaključuju iz Mreže.

Slušaj uživo
zatvori