Srijeda, 2. listopada 2024.

Ekonomski institut: Najviše pala potražnja za građevinskim radnicima, evo koja zanimanja rastu

Nakon blagog rasta OVI indeksa u lipnju i srpnju za 0,4 odnosno 1,6 posto, kolovoz je donio godišnji pad od -3,5 posto, što predstavlja najveći pad od travnja ove godine i šesti uzastopni pad na godišnjoj razini u 2024. godini, objavio je Ekonomski institut Zagreb.

Iako je ljetno razdoblje obično obilježeno manjim brojem oglasa, predviđa se da će treće tromjesečje u usporedbi s drugim zabilježiti pad od otprilike -1,2 posto, što je usporedivo s istim razdobljem prošle godine. Značajno usporavanje vidljivo je i na podacima prema kojima bi godišnja stopa rasta u trećem tromjesečju mogla biti najniža od početka 2021., no tek će konačni podaci za rujan donijeti jasniji uvid, navodi se u analizi.

Raste potražnja za liječnicima, informatičarima i financijašima

Pet najtraženijih zanimanja ostalo je nepromijenjeno u odnosu na kolovoz prošle godine, a to su prodavač, konobar, skladištar, kuhar i vozač.

Građevinski radnici zabilježili su najveći pad na rang ljestvici, spustivši se sa sedmog na 14. mjesto, dok su informatičari, liječnici i radnici u financijama ostvarili značajan porast, skočivši s 18., 22. i 24. na 13., 17. i 19. mjesto. Najveći pozitivni doprinos rastu oglasa dali su oglasi za referente, knjigovođe i prodavače, dok su građevinski radnici, vozači, auto serviseri, konobari, teleoperateri i učitelji najviše doprinijeli negativnom trendu.

Udio oglasa za radna mjesta koja zahtijevaju niske i srednje kvalifikacije blago je opao na 14,9 odnosno 61,3 posto, dok je udio oglasa za visoko kvalificirane radnike porastao na 23,8 posto.

Dodajmo kako je u središnjoj Hrvatskoj, u koju spada i Koprivničko-križevačka županija, gdje se nalazi 59 posto svih oglasa, broj oglasa pao za umjerenih -1,4 posto. U toj regiji najviše je smanjen broj oglasa za konobare, građevinske radnike i teleoperatere.

Pojasnimo kako je OVI (Online Vacancy Index) mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

Slušaj uživo
zatvori