Petak, 4. listopada 2024.

Gimnazijalac Fabian Perošić dio hrvatskog tima na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Brazilu

Učenik koprivničke Gimnazije Fran Galović Fabian Perošić bio je dio tima hrvatske reprezentacije na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike.

– Doći u priliku da budete pozvani na kvalifikacije za olimpijadu znanja iznimno je teško, a tek upasti u tim! Naš gimnazijalac Fabian Perošić u tome je uspio zahvaljujući dugogodišnjemu radu i satima slobodnoga vremena koje je posvetio astronomiji. Na osnovi rezultata državnoga natjecanja iz astronomije u 2023. godini odabrani su kandidati koji su pristupili kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Uz njih je pozvan i dio učenika koji su sudjelovali u izboru za olimpijski tim za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Nakon provedenih kvalifikacija reprezentaciju Republike Hrvatske predstavljali su Krešimir Bravić, Ema Donev, Luka Kvaternik, Mihael Lovrić i naš Fabian Perošić – poručili su iz gimnazije.

Dodali su da je olimpijada održana od 17. do 27. kolovoza u Brazilu, sudjelovale su 53 zemlje svijeta, a natjecanje se sastojalo od teorije, promatračkih zadataka, analize podataka i planetarija.

– Biti dio reprezentacije, bilo sportske ili reprezentacije u znanju s obzirom na konkurenciju, iznimna je čast. Stoga, možemo biti ponosni na broj olimpijaca iz znanja koji su potekli iz naše Gimnazije, našega grada, naše Podravine. Bravo za našeg Fabiana – zaključuju u gimnaziji.

Izvor: Gimnazija Fran Galović
Izvor: Gimnazija Fran Galović
Izvor: Gimnazija Fran Galović
Slušaj uživo
zatvori