Petak, 4. listopada 2024.

FOTO Slikari Podravke na međunarodnoj koloniji u Srbiji stvarali likovna djela s umjetnicima iz Ukrajine, Kine, Grčke, Slovačke…

Članovi Likovne sekcije Podravka 72 KUD-a Podravka krajem kolovoza boravili su u Novom Sadu u Srbiji gdje su bili dio Međunarodne likovne kolonije Tekije 2024.

Kolonija je održana u Hrvatskom kulturnom centru u Petrovaradinu, a organizirao ju je Hrvatski kulturni centar u suradnji sa Svetištem Gospe Snježne – Tekije i Srijemskom Biskupijom, poručili su iz KUD-a.

– Riječ je o velikoj koloniji kojoj su prisustvovala 62 umjetnika i umjetnice iz 10 zemalja – Srbije, Hrvatske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Bugarske, Grčke, Kine, Mađarske i Slovačke, a od naših članova sudjelovali su Marijana Gaži, Vesna Martinjak, Draženka Kolar, Marija Stipan, Božica Pukec, Štefanija Varović, Ivan Rođak, Josip Gregurić, Ana Jakopanec, Đuro Jaković i Marija Votuc – kazali su.

Prilikom svečanog otvorenja članovi KUD-a Podravka predali su organizatorima poklone, odnosno slike članica Štefanije Varović, Marije Stipan i Marte Rušak, zatim zbirke “Srce na dlanu” i “Zavičajna zipka” te poklon pakete Podravke.

– Nakon službenog otvorenja slikalo se u Svetištu Tekije i to u prostorijama svetišta i oko crkve. Svoja likovna djela stvarala su 62 umjetnika iz prisutnih zemalja, a atmosfera je bila odlična – prijateljska i vesela. Lijepo smo se družili te na kraju dana i zapjevali. Razgledali smo i crkvu te prisustvovali misi koju je predvodio vlč. Matej Perić – istaknuli su u KUD-u Podravka.

Nakon slikanja u slobodno vrijeme posjetili su tvrđavu u Petrovaradinu s koje se pruža pogled na Dunav, Petrovaradin i Novi Sad. Domaćini su ih poveli u razgledavanje znamenitosti i veduta u Novom Sadu, a posjetili su i srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Georgija – Saborna crkva te Novosadsku Sinagogu. Na kraju su posjetili Sremske Karlovce i Kapelu mira.

Slušaj uživo
zatvori