Srijeda, 2. listopada 2024.

MINISTARSTVO NAM JE ODGOVORILO Evo što učiniti ako se klima pokvari i koliko radnika smije biti u stanu

Država je u proceduru uputila prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojim se od početka 2025. godine zabranjuje postavljanje klima uređaja na pročelja zgrada, a poseban dio odnosi se i na ograničavanje iznajmljivanja stanova stranim radnicima.

Kako su prvi obrisi prijedloga bili nejasni, poslali smo upit Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Klima uređaji

U vezi klima uređaja, zanimalo nas je koja je točno definicija pročelja odnosno što se smatra pod “vidljivo s ceste”, jer se ponekad i bočne strane zgrade ili kuće često vide s te pozicije. Nadalje, pitali smo i što je s vlasnicima klima koje su sada postavljene i ne ulaze u novu zakonsku regulativu, ali se pokvare, odnosno smije li vlasnik na postojeće, stare nosače staviti novi uređaj gdje je klima već bila i prije donošenja zakona. Postavili smo i upit što ako netko ima klimu već deset godina i zbog postavljanja nove fasade ju mora skinuti na nekoliko sati. Smije li ju drugi dan vratiti ili se to računa pod “novim postavljanjem klime” te gdje će klimu moći postaviti stanari koji imaju stan koji gleda samo na cestu, a nemaju balkon za vanjsku jedinicu.

– Prema prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojeg je izradilo ovo Ministarstvo, a koji je upućen u saborsku proceduru, svaka nova montaža klima uređaja na pročelje zgrade nakon stupanja na snagu zakona bit će protuzakonita što znači da u slučaju da se pokvari klima uređaj na pročelju, neće biti dopušteno novo postavljanje klima uređaja na pročelje zgrade. Klima uređaji moći će se postavljati na dvorišnoj strani, na podu balkona ili terase odnosno na tavan ili krov kao zajednički rashladni uređaji za više stanova. Ako niti jedna od ovih opcija neće biti moguća, tada se mogu nabaviti unutarnji prenosivi klima uređaji. Cilj je kroz ovu odredbu zakona zaštiti pročelja i izgled zgrada kao što je to praksa u gotovo svim europskim gradovima – navodi se u odgovoru glasnogovornice Valentine Vincek.

Na pitanje tko će nadzirati cijelu ovu situaciju, kazala nam je kako će nadzor nad postavljanjem klima uređaja na pročeljima zgrada obavljati komunalni redari.

Radnici u stanu

Istom ministarstvu pitanje smo postavili i u vezi iznajmljivanja stanova radnicima. Konkretno, pitali smo tko se točno smatra pod “radnicima” po pitanju najma te tko će sve točno morati dati suglasnost da vlasnik stana u stambenoj zgradi smije imati radnike u dugoročnom najmu. Kako se spominju i “obližnji susjedi”, zanimalo nas je odnosi li se to i na susjedne stambene zgrade i privatne kuće ili samo na susjede unutar zgrade.

– Najam stana za radnike je najam stana koji služi za smještaj više od četiri punoljetne osobe koje nisu srodnici do trećeg stupnja zaključno. Za najam stana za radnike bit će potrebno 80 posto suvlasnika uključujući i vlasnike stanova koji su neposredni susjedi u zgradi. Dakle, zakonska odredba se odnosi na 5 i više punoljetnih osoba koje nisu rodbinski povezane – navode u odgovoru iz ministarstva.

Slušaj uživo
zatvori