Srijeda, 2. listopada 2024.

ŽUPANIJSKO BARTOLOVO Podizanjem klopoca obilježen početak zriobe, održano i stručno predavanje

Na Triokraljskom bregu u općini Novigrad Podravski održana je tradicionalna vinogradarska proslava Bartolova u organizaciji Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i domaćina, Udruge vinogradara, vinara i voćara Komarna 2001 iz Novigrada Podravskog.

Proslava je tradicionalno započela pucnjem iz plinskog topa i prigodnim pjesmama u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Ivan Vitez Trnski, dok je najatraktivnije ponovno bilo podizanje klopoca. Obred je vodio potpredsjednik Komarne Josip Petras, ujedno vinski meštar i biškup “Melkior Sokol Prvi” uz asistenciju načelnika Zdravka Brljeka.

Pozdravni govor u ime domaćinske Udruge održao je predsjednik Ivan Mićurin.

– Želim vinogradarima vrlo uspješnu ovu uranjenu berbu koja je počela već uoči dana svetog Bartola u odnosu na nekadašnje godine kada je sveti Bartol i podizanje klopoca simbolizirao početak zriobe i obranu grožđa od štetnih nametnika – kazao je.

Prigodne govore pod klopocem održali su uime župana i Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije predsjednik Denis Maksić, načelnik Brljek te Marijan Cepetić, predsjednik Udruge vinogradara Virje.

Proslavi Bartolova u Novigradu Podravskom prisustvovali su i vinogradari s područja cijele županije te brojni mještani i umjetnici koji su u organizaciji Udruge Likresa održali likovnu koloniju i izložbu slika s goričkim motivima.

Dodajmo kako je na susretu održano i edukativno predavanje o primarnoj preradi grožđa i procesu obrade mošta. Istaknuta je specifičnost ove vinogradarske godine u kojoj će se berba i prerada grožđa i mošta, zbog ranijeg početka vegetacije i zriobe grožđa, odvijati na visokim temperaturama. Kako je rečeno, zbog toga treba posebnu pozornost posvetiti hlađenju mošta i u odabiru sredstava u procesu vinifikacije.

Slušaj uživo
zatvori