Nedjelja, 29. rujna 2024.

USKLAĐIVANJE MIROVINA Za neke umirovljenike je to 40 eura više, dok je za druge gubitak

Porez na mirovinu trenutno plaća čak 35 posto umirovljenika, odnosno oko 364.000 korisnika, a taj broj će se dodatno povećati nakon usklađivanja mirovina od 7,46 posto.

Naime, prosječna mirovina trenutno iznosi 535 eura, što je manje od iznosa osobnog odbitka koji iznosi 560 eura.

Morat će plaćati porez?

No, srpanjsko usklađivanje donosi povećanje od oko 40 eura, što prosječnu mirovinu podiže na 575 eura, iznos koji premašuje osobni odbitak. Svi umirovljenici čija je mirovina do sada bila za 40 eura ili manje ispod ovog prosjeka, sada će morati plaćati porez na svoja mirovinska primanja.

Iznos poreza koji će umirovljenici plaćati ovisi o poreznim stopama koje su određene na razini gradova i općina, a koje se najčešće kreću oko 20 posto.

Porez se obračunava na iznos kojim mirovina premašuje osobni odbitak, pri čemu se umirovljenicima taj iznos umanjuje za 50 posto.

Konačni iznos poreza bit će svega nekoliko eura mjesečno, pa će mnogi umirovljenici nakon usklađivanja mirovina dobiti određeno povećanje, ali će dio toga izgubiti zbog poreza.

Gubitak prava

Osim poreza, neki umirovljenici će izgubiti i neka prava koja su dosad ostvarivali, poput besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja. To pravo ovisi o cenzusu prihoda, koji iznosi 379,49 eura mjesečno po članu obitelji ili 475,12 eura za samca.

Prema pisanju portala Mirovina.hr, ako umirovljenici nakon usklađivanja mirovina prijeđu ovaj cenzus, morat će početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Trenutno oko 200.000 umirovljenika ne plaća dopunsko osiguranje jer im je prihod ispod navedenog cenzusa.

Uz porez i dopunsko osiguranje, neki umirovljenici bi mogli izgubiti i prava na druge beneficije koje osiguravaju gradovi i općine, poput uskrsnica, božićnica i raznih jednokratnih pomoći koje se isplaćuju ovisno o visini mirovinskih primanja.

Iako bi cenzusi za ove beneficije, kao i osobni odbitak za porez i cenzusi za dopunsko osiguranje, trebali rasti, pitanje je hoće li ti iznosi rasti u skladu s prosječnim povećanjem mirovina od 40 eura. Cenzus također postoji i za umanjenje plaćanja RTV pristojbe, piše Mirovina.hr.

Slušaj uživo
zatvori