Srijeda, 2. listopada 2024.

FOTO Umirovljenici objavili nezaboravne prizore s nastupa na Renesansnom festivalu

Na koprivničkim bedemima protekloga vikenda održan je Renesansni festival, a među stotinama sudionika i aktera bili su i članovi Udruge umirovljenika Matice Općine Rasinja.

Družina od 15 sudionika ponudila je posjetiteljima djelić atmosfere života kmetova u ono vrijeme.

– Motor pokretač naših aktivnosti bila je potpredsjednica Udruge Marija Futač koja nas je usmjeravala kako da što bolje prezentiramo svoju kreativnost, ali je odradila i lavovski dio fizičke aktivnosti. Naš stambeni objekt, koji je bio jako zanimljiv posjetiteljima, bila je ogromna drvena bačva, dok je u okolišu bilo puno raznih rekvizita koji su služili u svakodnevnom obavljanju poslova. Tako je prešanje grožđa i jabuka privuklo puno promatrača. Grožđe je Zdravka najprije u drvenom bednjiću nogama “zgreštala”, a Vlado i Zvonko su jabuke prije prešanja “natukli” drvenim batom – uime Udruge ispričala je Ana Mlinarić.

Ove godine je jedna od novina bilo teglanje odnosno peglanje platna na način da se u malo drveno korito stavilo malo dijete, u ovom slučaju lutka, a oko podužeg drvenog valjka se namotalo platno i onda je, najčešće baka, po tom valjku “vozila” dijete naprijed-natrag.

– Dok je beba zaspala, platno je bilo isteglano. Veliki broj promatrača je komentirao da je i nekad bilo aktivnosti “dva u jedan” – dodala je.

Nudili su se i kolačići iz tog doba. Bile su to razne slane pogačice od sira, čvaraka, pečenog zelja, a pogačice od koprive bile su pravi hit.

Dodajmo i kako su rasinjski umirovljenici na manifestaciji ugostili mađarske prijatelje iz mjesta Taska te im predstavili Renesansni festival.

Slušaj uživo
zatvori