Subota, 5. listopada 2024.

POREZNA NA TERENU Otkriven značajan broj neizdavanja računa, a nadzor prošlo jedva četiri posto obveznika

Porezna uprava pojačala je inspekcijske nadzore, pri čemu je otkriven značajan broj slučajeva neizdavanja računa.

Gostujući u emisiji na HRT-u, Nada Pavlinić, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave pri Ministarstvu financija, izjavila je da se inspekcije fokusiraju na porezne obveznike koji su identificirani kao najrizičniji te da to nije povezano s određenim djelatnostima poput ugostiteljstva.

– U sustavu fiskalizacije trenutno imamo 95.840 obveznika. Od 1. siječnja do 19. kolovoza obavljeno je 4.173 nadzora, uz 1.115 snimanja prometa – istaknula je Pavlinić za HRT te pojasnila da kazne za neizdavanje računa variraju od 3.980 do više od 66.000 eura, ovisno o ozbiljnosti prekršaja.

Prilikom određivanja kazne, veli, uzimaju u obzir sve okolnosti, uključujući i to je li riječ o prvom prekršaju.

Napojnice mogu zatražiti i druge djelatnosti

Dodajmo i kako su se ugostitelji još ranije žalili na poteškoće u praćenju svih transakcija tijekom ljetnih gužvi te kako “ne mogu pratiti baš svaki cent”. Ono što je u javnosti manje poznato je i da sustav napojnica, odnosno nagrade za dobro učinjenu uslugu, nije ograničen samo na ugostiteljstvo.

– Svi obveznici fiskalizacije koji žele primati napojnice u kartičnom ili gotovinskom obliku, trebaju se prijaviti u sustav i to će im biti omogućeno – podsjetila je Pavlinić.

Nada Pavlinić / Izvor: HRT

Dodaje kako je upravo Ceh ugostitelja pokrenuo inicijativu koja je rezultirala izmjenama Zakona o fiskalizaciji, omogućujući fiskalizaciju napojnica.

– Do sada je izdano više od 4,8 milijuna računa s napojnicama, u ukupnoj vrijednosti od oko 15 milijuna eura, što je u prosjeku 3,24 eura po računu. Srpanj je bio najjači mjesec po tom pitanju s više od sedam milijuna eura prometa. S obzirom na izmjene zakona, smatramo da nema razloga da se sve ne provodi uredno – izjavila je.

Pavlinić je naglasila da građani trebaju uvijek zatražiti račun ako ga ne dobiju, jer time pomažu u zaštiti državnog proračuna, borbi protiv nelojalne konkurencije i podršci onima koji uredno plaćaju poreze.

– Ako inspektor zatekne građane bez računa pri izlasku iz objekta, predviđena kazna je od 30 do 260 eura – upozorila je.

Kada je riječ o fiskalnim prevarama, najčešći prekršaji su neizdavanje računa, računi koji ne sadrže sve potrebne elemente, nevođenje poslovnih knjiga te neregistriranje poslovnih objekata u sustavu Porezne uprave. Raspon prekršaja je širok.

Aplikacija mPorezna

Lažni računi otkriveni i putem nagradne igre

Upravo takve račune Porezna otkriva i zahvaljujući nagradnoj igri “Bez računa se ne računa,” koja je od 8. srpnja do danas bilježi više od milijun i sedamsto tisuća prijavljenih računa, ispravnih i neispravnih, koje je prijavilo više od 16.500 igrača.

– Cilj akcije je podizanje svijesti građana o važnosti uzimanja računa te promocija mobilne aplikacije mPorezna. Glavni dobitnik bit će objavljen u veljači – zaključila je Pavlinić.

Slušaj uživo
zatvori