Nedjelja, 29. rujna 2024.

Pitali smo građane što misle o nestalim spremnicima za tekstil: Neodgovorni pojedinci radili su svašta, no ipak bi nam trebali

Određeni spremnici za odlaganje tekstila, odjeće i obuće na području Koprivnice su uklonjeni.

Obavijest je to koja se nedavno pojavila na službenoj mrežnoj stranici koprivničkog Komunalca, a na to je na sjednici koprivničkog Gradskog vijeća podsjetio i HDZ-ov Mladen Fajdetić.

Istaknuo je kako se u mnogim gradovima povećava broj lokacija za odlaganje takvog otpada, dok su u Koprivnici uklonjena dva spremnika. Konkretno, onaj na Varaždinskoj cesti pored groblja, kao i onaj pored zgrade Komunalca.

Fajdetić je izrazio zabrinutost zbog tog poteza te postavio pitanje ima li Komunalac neko bolje rješenje ili je jednostavno odustao od poboljšanja uvjeta za odlaganje tekstila.

Također je istaknuo da zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca, koji su uništavali spremnike, ispaštaju svi građani koji su željeli odgovorno odlagati tekstil.

Nakon toga gradonačelnik Mišel Jakšić osvrnuo se na njegovo pitanje.

– Što se tiče tekstila i ovog što se naveli, brojni građani rade iskorake i to apsolutno pohvaljujem i bilo bi dobro da ih rade još brže jer bismo onda došli bliže onome što je Koprivnica dosegla sa svojih više od 60 posto razvrstavanja otpada po čemu smo drugi u Hrvatskoj. Tako da korelaciju između Koprivnice i drugih gradova voditi po temi gospodarenja otpada na temelju službenih podataka ministarstva koje jasno govore koliko i tko razvrstava i kakav tko sustav ima, mislim da nije baš dobra paralela. Činjenica je da smo imali te kontejnere, a isto tako je činjenica da smo dobili ogromne pritužbe građana da se tamo svašta događa. Neodgovorni pojedinci tamo su radili sve i svašta. I na traženje građana kojima je to jako smetalo odlučili smo krenuti u ovom smjeru. Komunalac razrađuje kako se ovo može riješiti na što kvalitetniji način – objasnio je.

Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca istaknula je da, dok se ne riješi pitanje odlaganja tekstila, građani mogu svakodnevno donositi bilo koju količinu tekstila u reciklažna dvorišta.

U povodu toga odlučili smo prošetati koprivničkim trgom i upitati građane na koji se način rješavaju viška odjeće iz ormara i što misle o uklanjanju spremnika za tekstil.

Gospodin Vjekoslav inače iz Austrije smatra kako je potrebno imati spremnike.

– Trebali bi imati, kamo će se onda bacati višak? U Austriji imaju vreće u koje se višak stavlja i na tjednoj bazi firme zadužene za to kupe – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

S druge strane, gospođa Danica istaknula je kako je kod Komunalca, gdje se je nalazio jedan od spremnika, bila katastrofa.

– Neodgovorni pojedinci stvarno su radili svašta i ono nije bilo lijepo. Iskreno nisam razmišljala treba li nam ponovno ti spremnici jer sav višak koji imam odvezem na reciklažno dvorište – istaknula je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Milan svu staru odjeću odveze u Crveni križ i smatra kako je ljudima potrebno da imaju kamo odlagati višak stare odjeće, ali da nije u redu što rade neodgovorni pojedinci.

Snimio Tomislav Matijašić.
Slušaj uživo
zatvori