Nedjelja, 29. rujna 2024.

Jakšić najavio realizaciju najvećeg proračuna u povijesti: Koprivnica ide naprijed s ambicioznim planovima za budućnost

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice, vijećnici su s 13 glasova za i četiri suzdržana podržali polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2024. godinu.

Gradonačelnik Mišel Jakšić u uvodnom obraćanju naglasio je da su trendovi i brojke iz izvještaja potvrdili njegova predviđanja iz rebalansa proračuna.

Jakšić je naglasio kako bi, ako se tempo radova zadrži prema planu, Koprivnica mogla realizirati najveći proračun u svojoj povijesti. Posebno je naglasio značajan porast prihoda od poreza na dohodak koji je sada na razini godišnjeg izvršenja od prije sedam do devet godina.

Gradonačelnik je istaknuo pozitivne gospodarske trendove, navodeći da Koprivnica bilježi najveći broj radnih mjesta u posljednjih 25 godina, uz vidljiv porast plaća. Pohvalio je činjenicu da je grad, s omjerom radnika i umirovljenika 2:1, među vodećima u Hrvatskoj, što je ključno za održivost mirovinskog sustava.

– Koliko imamo radnika i radnih mjesta, vidljivo je kroz one famozne tablice koje kolega Željko Šemper praktički radi za cijelu Hrvatsku. Svi znamo koliko se raspravlja o mirovinskoj reformi, o mirovinskim fondovima, o tome kakva je budućnost nekih budućih umirovljenika, jer trend u Hrvatskoj je takav da smo puno bliže omjeru 1:1 radnik – umirovljenik, nego 2:1, a što bi trebao biti cilj za održiv mirovinski sustav. Danas u Koprivnici smo na toj brojki 2:1 i šesti smo grad u državi prema tom omjeru, kao i u top 10 po broju radnih mjesta na području grada na 1.000 stanovnika – istaknuo je.

U svom izlaganju, Jakšić je spomenuo brojne investicije, uključujući izgradnju vrtića pri čemu su radovi na vrtiću u Herešinu pri kraju, dok su pripremni radovi za vrtić Bajer u tijeku. Također je najavio nadolazeće projekte vezane uz obnovu škola, kao i rekonstrukciju tržnice i razvoj znanstveno-inovacijskog parka u sklopu ITU mehanizma.

Gradonačelnik je najavio i veće infrastrukturne zahvate, uključujući izgradnju rotora kod HAK-a, spojne ceste prema Herešinu te rekonstrukciju Kolodvorske ulice u Reki i Ulice Ante Starčevića. Jakšić je također spomenuo planove za izgradnju pješačkih staza, ozelenjivanje grada i druge projekte, zaključivši da Koprivnica ide naprijed s ambicioznim planovima za budućnost.

– Očekuje nas pješačka staza u Cvjetnoj ulici, ozelenjivanje gada, a osim toga već je sad prijavljen Muzejski trg, Vila Malančec, Sortirnica i još puno toga – zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Slušaj uživo
zatvori